Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Θάνατος ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έφηβος παραλίγο να πεθάνει – Συνδέθηκε σε τεχνητό πνεύμονα
ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έφηβος παραλίγο να πεθάνει – Συνδέθηκε σε τεχνητό πνεύμονα

Θάνατος ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ένας έφηβος στη Βρετανία λίγο έλειψε να πεθάνει εξαιτίας του προβλήματος που του προκάλεσε στους πνεύμονες το άτμισμα, υποστηρίζουν γιατροί στο Νότιγχαμ.

Θάνατος ηλεκτρονικό τσιγάρο: O Γιούαν Φίσερ συνδέθηκε σε τεχνητό πνεύμονα για να κρατηθεί  στη ζωή καθώς οι δικοί του πνεύμονες κατέρρευσαν και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ένας βρετανός έφηβος που νόσησε από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, παρότρυνε πλέον τους υπόλοιπους να μην το αρχίσουν ή να το κόψουν όσο είναι νωρίς. Ο Εβαν Φίσερ, 19 ετών, χρειάστηκε τη μηχανική υποστήριξη για να γλιτώσει την πνευμονική ανεπάρκεια που υπέστη από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάπνιζε από τα 16 κι εδώ και μερικούς μήνες αποφάσισε να αγοράσει ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το κόψει. Οι γιατροί θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωταρχική αιτία της συγκεκριμένης πνευμονοπάθειας.

Ο Φίσερ δήλωσε ότι έβηχε και ανέπνεε με το ζόρι πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο. Έπαθε πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία και κατέληξε σε φλεγμονή του πνευμονικού ιστού. «Άτμιζα περίπου τέσσερις και πέντε μήνες με φυσιολογικούς ρυθμούς, δηλαδή περίπου 15 φορές ημερησίως και το έκανα επειδή νόμιζα ότι είναι πιο υγιές από το τσιγάρο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο τέλος χρειάστηκε μέχρι και μηχανική υποστήριξηγια να ρέει φυσιολογικά το οξυγόνο του στο αίμα.

Θάνατος ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η κατάστασή του σήμερα

Ο Δρ Jayesh Mahendra Bhatt, πνευμονολόγος που παρακολούθησε την περίπτωση του Φίσερ, συνυπέγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, στο οποίο αναφερόταν ότι ο ασθενής ήταν υγιής μέχρι που κόντεψε να χάσει τη ζωή του. «Υπάρχουν δύο σημαντικά μαθήματα εδώ», συμπληρώνει. «Το πρώτο είναι πάντα να παρακολουθείτε την υγεία σας, όσοι από εσάς επιλέγεται να ατμίσεται. Το δεύτερο είναι ότι κάνετε λάθος όσοι πιστεύετε ότι το ηλεκτρονικό είναι πιο υγιές από το συμβατικό», καταλήγει το έγγραφο .

Μετά από έξι μήνες από αυτό το περιστατικό, ο ασθενής άρχισε να αναρρώνει και να πηγαίνει ξανά στις προπονήσεις πυγμαχίας. «Είμαι περίπου 75-80% καλύτερα από πριν, αλλά δεν έχω αναρρώσει πλήρως» συμπληρώνει.  «Το άτμισμα με κατέστρεψε, αλλά όσοι οι φίλοι μου με είδαν να καταρρέω, συνεχίζουν να ατμίζουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις