Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Προβληματίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, με τους ακροδεξιούς να αναδεικνύονται σε 3η πολιτική δύναμη.
Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Η Ισπανία είναι μια χώρα με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου (1933-1939) και παρά την τελική επικράτηση των εθνικιστών του Φράνκο, ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος παρέμενε κεντρώο ή «αριστερόστροφο». Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε, έστω καταπιεζόμενη, τα χρόνια της δικτατορίας και, όταν ο Φράνκο πέθανε το 1975, απελευθερώθηκαν οι δυνάμεις εκείνες που υπέβοσκαν για σχεδόν 40 χρόνια. Όλες οι εκφάνσεις του ισπανικού πολιτισμού από την αρχιτεκτονική μέχρι τον κινηματογράφο ανέδειξαν την ανάγκη για εκδημοκρατισμό και την απελευθέρωση από νόρμες. Βασικό δε χαρακτηριστικό της ισπανικής πολιτικής ζωής και τη μεταπολίτευση υπήρξε η ισχυρή αντιπροσώπευση του κέντρου και της αριστεράς και η καταβαράθρωση των εθνικιστών.
Οι πρόσφατες εκλογές, ωστόσο, στην Ισπανία φαίνεται πως σηματοδοτούν το τέλος αυτής της εποχής. Το ακροδεξιό κόμμα Vox αναδείχθηκε σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου. Τότε ήταν που για πρώτη φορά ένα ακροδεξιά κόμμα κέρδισε έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, το Vox φαίνεται να κερδίζει 52 έδρες στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 15,1%, σχεδόν διπλασιάζοντας τις έδρες που είχε κερδίσει τον Απρίλιο.
Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα χρόνια
Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι η τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την αστάθεια του ισπανικού πολιτικού συστήματος. Αστάθεια που εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί για την πολιτική ανέλιξή τους, καταδεικνύοντας και αναδεικνύοντας την αδυναμία και των αριστερών και των κεντροδεξιών να συνεννοηθούν και να συγκροτήσουν σταθερά κυβερνητικά σχήματα. Όσον αφορά στην ποσόστωση στην ισπανική βουλή , με καταμετρημένο περίπου στο 98% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κατέχουν 120 έδρες στο Ισπανικό κοινοβούλιο με ποσοστό 28% και ακολουθεί το PP (Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) με 88 έδρες και 20,8%. Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 6,8% και 10 έδρες, ενώ οι Unidas Podemos 12,8% και 35 έδρες. 13 έδρες φαίνεται να κερδίζουν και οι Sobiranistes, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας.
Ο… δικός μας Ιγγλέσιας
Την τέταρτη θέση μετά τους εθνικιστές έλαβε ο γνωστός στα καθ’ ημάς από τη φιλία και τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα ηγέτης του κόμματος της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos (UP, «Ενωμένοι Μπορούμε»), Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η παράταξη του Ιγγλέσιας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
Ο Ιγκλέσιας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάντσεθ ήδη από σήμερα. Οι δύο παρατάξεις όμως συνεχίζουν να μην διαθέτουν αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών και θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων στο επόμενο ισπανικό κοινοβούλιο, όπου η ισχύς θα είναι ακόμη πιο κατακερματισμένη.
Πατριωτική εναλλακτική;
Από πλευράς του ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ο Αμπασκάλ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν μια τέτοια «πατριωτική εναλλακτική» λύση.
Η ελληνική περίπτωση
Η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη χώρα της Ευρώπης που βίωσε την απότομη άνοδο της ακροδεξιάς, συνεπεία τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της γενικότερης ευρωπαϊκής ροπής προς τον πολιτικό λαϊκισμό. Παράλληλα, όμως είναι και η πρώτη χώρα που απαλλάχθηκε από αυτή, δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι παρόλη την κρίση, την ανέχεια και τις αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων, η δημοκρατία έχει και αντανακλαστικά και ρίζες στη συνείδηση των Ελλήνων.
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά
Γενικότερα πάντως η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος. Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν πλήττει από τα δεξιά τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αντίστοιχη δύναμη φαίνεται να έχει και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Στην εγκλωβισμένη στο τούνελ του Brexit Βρετανία ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ παραμένει μια σημαίνουσα φυσιογνωμία.
Στην Ουγγαρία κυβερνά το Fidesz, το κόμμα του ακροδεξιού Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ενώ στην Αυστρία κυριαρχεί η παρουσία του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς. Με χαρακτηριστικότερες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την γενικότερη άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, που πέρα από τις όποιες άλλες επιπτώσεις του θέτει υπό αίρεση και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τις φυγόκεντρες και αποσχιστικές τάσεις που δημιουργεί.