Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής ο Κόμεν, συγκλόνισε ο Γκελαούζο
ΕΛΛΑΔΑ

Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής ο Κόμεν, συγκλόνισε ο Γκελαούζο

Μαραθώνιος Αθήνας: Με την κατάκτηση της τρίτης θέσης από έναν Έλληνα δρομέα και τις δύο πρωτιές από Κενυάτες, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Μαραθώνιος Αθήνας: Ο Τζον Κόμεν ήταν ο νικητής του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά ο Κώστας Γκελαούζος από ελληνικής πλευράς έκανε μια ιστορική εμφάνιση στον αγώνα που έγινε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.  Ο 42χρονος Κενυάτης δρομέας τερμάτισε σε 2.16.34 και τον ακολούθησε ο Φελισιέν Μουχιτίρα από το Μπαχρέιν με 2.16.43. Ομως, την ώρα που ο Γκελαούζος τερμάτιζε τρίτος στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, σε 2.19.01, συγκέντρωσε τα βλέμματα πάνω του. Η επίδοση που πέτυχε ο δρομέας του Παναθηναϊκού τον έκανε τον δεύτερο ταχύτερο Ελληνα όλων των εποχών στην αυθεντική διαδρομή του μαραθωνίου, πίσω από τον Νίκο Πολλιά, ο οποίος είχε διανύσει την απόσταση σε 2.17.56, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Παράλληλα, ο Γκελαούζος αναδείχθηκε για τρίτη φορά νικητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Στις γυναίκες, νικήτρια ήταν η Ελευθερία Πετρουλάκη, η οποία τερμάτισε σε 2.45.50.

Βίντεο: Ο τερματισμός του Γκελαούζου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Μαραθώνιος Αθήνας: Αναλυτικά οι νικητές

Αναλυτικά, ο Τζον Κιπκορί Κόμεν τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2:16:34. Ο 42χρονος Κενυάτης δρομέας έφτασε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχοντας προσπεράσει τον συμπατριώτη του, Φελισιέν Μουχιτίρα, μόλις 600 μέτρα πριν τον τερματισμό. Ο Κενυάτης Φελισιέν Μουχιτίρα ήρθε δεύτερος στον 37ο Μαραθώνιο Αθήνας με χρόνο 2:16.43. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ξεκίνησε από τη φυσική του βάση, τον Μαραθώνα, ακριβώς στις 09:00, ενώ νωρίτερα δόθηκε η εκκίνηση για τον Αγώνα των 5 χιλιομέτρων.

Ο καιρός στην Αττική είναι βροχερός. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν πτοεί τους δρομείς, αφού μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή είναι εκείνη που μετράει. Ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας καταρρίπτει και πάλι τα ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά περισσότεροι από 60.000 δρομείς συμμετέχουν σε όλες τις κατηγορίες.

Μαραθώνιος Αθήνας: Η Ελευθερία Πετρουλάκη πρώτη στις γυναίκες

Η 27χρονη Ελευθερία Πετρουλάκη από την Σητεία της Κρήτης τερμάτισε πρώτη στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών με χρόνο 2 ώρες, 45 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Μόλις εισήλθε στο Καλλιμάρμαρο, η αθλήτρια αποθεώθηκε. Η Πετρουλάκη αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην 2η θέση τερμάτισε η Αικατερίνη Ασημακοπούλου και στην 3η η Παναγιώτα Τραγάκη. Στο Μαραθώνιο γυναικών ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε προσκαλέσει «ελίτ» αθλήτριες από το εξωτερικό.

Μαραθώνιος Αθήνας: Τα μετάλλια

Οι δρομείς από φέτος θα κερδίζουν το νέο μετάλλιο του αγώνα στο οποίο θα αναπαρίσταται μια διαφορετική ιστορική στιγμή από το αγώνισμα του Μαραθωνίου, καθώς και οι ελληνικές ρίζες του.

Στην μια πλευρά θα διακρίνεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ενώ στην άλλη τα γεγονότα-ορόσημα από τη γέννηση, την εξέλιξη και σπουδαίες στιγμές του Μαραθωνίου που υπογράφουν σπουδαίοι εικαστικοί όπως οι Κώστας Βαρώτσος, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης. Σημειώνεται ότι τα νέα μετάλλια θα δίνονται από φέτος και για 8 χρόνια.

Κώστας Γκελαούζος

Μαραθώνιος Αθήνας: Περισσότεροι από 60.000 δρομείς

Η διοργάνωση διοργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκτός από ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός είναι μια γιορτή για ολόκληρη την Αττική με πολύ μεγάλη επίδραση στην προβολή της χώρας διεθνώς.

Περισσότερες από 20.000 συμμετοχές στον Μαραθώνιο Δρόμο, 12.000 στον Αγώνα Δρόμου 10χλμ και άλλες 20.000 στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ αποτέλεσαν τον βασικό κορμό του αγώνα, ενώ περισσότεροι από 8.000 δρομείς, παιδιά και αθλητές Special Olympics συμμετείχαν στους μικρότερους αγώνες (9 Αγώνες Παιδιών σε όλη τη διαδρομή του μαραθωνίου, Αγώνας Special Olympics και ο Τελικός του Run Greece).

Περισσότεροι από 60.000 δρομείς από 120 και πλέον χώρες έδωσαν το «παρών» στη μοναδική γιορτή του αθλητισμού παρά τον καιρό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις