Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βόρεια Κορέα πύραυλοι: Δοκιμαστική εκτόξευση δύο βλημάτων προς την θάλασσα
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα πύραυλοι: Δοκιμαστική εκτόξευση δύο βλημάτων προς την θάλασσα

Βόρεια Κορέα πύραυλοι: Η δοκιμή ενός μεγάλου συστήματος εκτόξευσης «πολλαπλών πυραύλων» και το αίτημα χαλάρωσης των κυρώσεων προς την Ουάσινγκτον.

Βόρεια Κορέα πύραυλοι: Μια καινούρια επιτυχημένη δοκιμή ενός μεγάλου συστήματος εκτόξευσης «πολλαπλών πυραύλων» διεξήγαγε την Πέμπτη (31/10) η Βόρεια Κορέα. Την είδηση αυτή μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αλλά και στις επαφές με τη Νότια Κορέα παρατείνεται. Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Πέμπτη (31/10) ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την επαρχία Νότια Πιονγκγιάν. Εκτιμήθηκε ότι  τα δύο βλήματα διένυσαν 370 χιλιόμετρα ανατολικά προς την θάλασσα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε «ικανοποίηση» και «συνεχάρη» τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το οπλικό σύστημα. Το ίδιο οπλικό σύστημα είχε επίσης δοκιμαστεί τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο. Κατά το KCNA, αυτό το «σύστημα συνεχούς πυρός» είναι ικανό να «καταστρέψει εντελώς» ομάδα στόχων καταφέρνοντας αιφνιδιαστικό πλήγμα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιόνγκγιανγκ για τα συνεχιζόμενα βορειοκορεάτικα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων παραμένουν το τρέχον διάστημα σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η Βόρεια Κορέα τελεί υπό καθεστώς πολλών και εξαιρετικά αυστηρών κυρώσεων εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της. Η ίδια, βέβαια, τα χαρακτηρίζει απαραίτητα για να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ. Η Πιονγκγιάνγκ απαιτεί χαλάρωση των κυρώσεων και έχει ασκήσει πίεση επανειλημμένα στην Ουάσινγκτον. Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες συναντήθηκαν την 5η Οκτωβρίου στη Σουηδία. Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι οδήγησε τις διαβουλεύσεις σε αποτυχία εσφαλμένα. Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν αντιθέτως ότι οι συνομιλίες ήταν «καλές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις