Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συνέπειες Brexit: Η ”χρυσή” τρύπα που ανοίγει – Μειώνονται τα βρετανικά εισοδήματα
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέπειες Brexit: Η ”χρυσή” τρύπα που ανοίγει – Μειώνονται τα βρετανικά εισοδήματα

Συνέπειες Brexit: Μια τεράστια τρύπα 70 δισ. λιρών ετησίως θα ανοίξει στη βρετανική οικονομία η συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Συνέπειες Brexit: Μια τεράστια τρύπα 70 δισ. λιρών ετησίως θα ανοίξει στη βρετανική οικονομία η συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit, ενώ όπως εκτιμάται ο μέσος Βρετανός θα δει τα εισοδήματά του να μειώνονται κατά 1.100 λίρες το χρόνο. Η βρετανική δεξαμενή σκέψης National Institute of Economic and Social Research αποφάσισε να υπολογίσει τον αντίκτυπο της συμφωνίας του Τζόνσον με την ΕΕ, αφού η κυβέρνηση των Τόρηδων αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος!

Κι όπως απεφάνθησαν οι ειδικοί, ακόμη κι αν προκύψει μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ανέφικτο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συρρικνωμένο «στο διηνεκές» κατά 3,5% ετησίως – ποσοστό που αντιστοιχεί στην ετήσια οικονομική παραγωγή της Ουαλίας (!)- σε σχέση με το αν παρέμενε η χώρα στην Ένωση.

Συνέπειες Brexit: Τα στοιχήματα για τις εκλογές

Συνέπειες Brexit: Πράσινο φως για τις εκλογές στις 12 Δεκέμβρη

Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών να δώσουν πράσινο φως στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου και είναι μια από τις πρώτες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθεί η βρετανική οικονομία υπό το σχέδιο που συμφώνησε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών να δώσουν πράσινο φως στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου και είναι μια από τις πρώτες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθεί η βρετανική οικονομία υπό το σχέδιο που συμφώνησε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημα: κατάφερε το κοινοβούλιο να συμφωνήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τις οποίες ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit. Οι εκλογές αυτές, αναγκαίες για να ανακτήσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρείται ωστόσο ότι θα είναι για τον πρωθυπουργό μια δύσκολη εξίσωση, με πολλούς αγνώστους. Σε περίπτωση που πετύχει ευρεία νίκη, ο Τζόνσον θα έχει τα χέρια ελεύθερα για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές πολιτικό πλαίσιο, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ενωθεί για να εκτροχιάσει τη στρατηγική του, ή ακόμη και να αμφισβητήσει το Brexit.

Συνέπειες Brexit: Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού

Συνέπειες Brexit: Νέο δημοψήφισμα ζητά το αυτονομιστικό κόμμα της Σκωτίας

Η δύσκολη και ατέρμονη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ επισκιάζει όλα τα άλλα πολιτικά ζητήματα, τρεισήμισι χρόνια μετά τη νίκη της “Αποχώρησης”, με ποσοστό 52%, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Ακριβώς για να αρθεί το αδιέξοδο αυτό προκηρύσσονται οι εκλογές που θα διεξαχθούν λίγες εβδομάδες πριν από την νέα ημερομηνία του Brexit (μετά από τρεις αναβολές), η οποία έχει πλέον οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Ενισχυμένος, αφού κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης, ο Τζόνσον σκοπεύει να επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην υπόσχεση της “υλοποίησης του Brexit”.

Το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θέλει σε περίπτωση νίκης του να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και να την υποβάλει στην κρίση του βρετανικού λαού. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας σε αυτό το υποθετικό δημοψήφισμα, τότε το “διαζύγιο” με τις Βρυξέλλες θα ακυρωνόταν. Νέο δημοψήφισμα ζητά επίσης το αυτονομιστικό κόμμα της Σκωτίας SNP, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ζητούν απλώς την ακύρωση του Brexit.

Συνέπειες Brexit: Η άρνηση των Φιλελευθέρων για το Brexit

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις