Αθήνα

°C

Κυριακή

13

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαρκελώνη επεισόδια: Πεδίο μάχης το κέντρο, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη επεισόδια: Πεδίο μάχης το κέντρο, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Βαρκελώνη επεισόδια: Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας, πιο ριζοσπαστικές, κάλεσαν κι αυτές τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες συγκρούσεις.

Βαρκελώνη επεισόδια: Στους δρόμους της Βαρκελώνης ξεχύθηκαν δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών με ασπίδες και όπλα και με τη συνδρομή βαν εφόρμησαν για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο κέντρο της Βαρκελώνης.  Στα πλάνα που μεταδίδει το Reuters διακρίνονται οι αστυνομικές δυνάμεις να ορμούν εναντίον των διαδηλωτών, επιχειρώντας να τους διαλύσουν, ενώ εκείνοι τους πετούν πέτρες και φωτοβολίδες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδα La Vanguardia τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν τραυματίες κατά τις συμπλοκές.Η έφοδος της αστυνομίας ακολούθησε μια αντιπαράθεση διάρκειας δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές πέταγαν μπουκάλια και μπαλάκια εναντίον των αστυνομικών.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια νέα ογκώδη διαδήλωση, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μετά την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών από την ισπανική δικαιοσύνη. Περίπου 350.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δύο μεγάλων οργανώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης και της Omnium cultural, για να διαδηλώσουν κοντά στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» ή «έξω οι δυνάμεις κατοχής», όταν έβλεπαν αστυνομικούς. Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες αναγράφονταν συνθήματα όπως «η φυλακή δεν είναι η λύση», «καθίστε να συζητήσετε».

https://twitter.com/BritsPro/status/1188197965841780736?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188197965841780736&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F195284%2Fpedio-maxis-i-varkeloni-epeisodia-se-diadilosi-gia-tin-anexartisia-tis-katalonias

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/1188186120661667840?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188186120661667840&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F195284%2Fpedio-maxis-i-varkeloni-epeisodia-se-diadilosi-gia-tin-anexartisia-tis-katalonias

Βαρκελώνη επεισόδια: Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση

«Διαδηλώνουμε ειρηνικά, δεν είμαστε βίαιοι σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ» διαβεβαίωσε η Μανουέλα Μουνιόζ, 57 ετών, που εργάζονται σε εργοστάσιο χημικών. Νωρίς το βράδυ, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Άμυνας της Δημοκρατίας (CRD) συγκεντρώθηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας φωνάζοντας «ανεξαρτησία». Είναι η πρώτη μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη μετά τις ταραχές, με συνολικά 600 τραυματίες, στην Καταλονία, έπειτα από την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο των εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης έως και 13 έτη.

Σήμερα, Κυριακή, οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας θα κάνουν πορεία σ’ ένα σικ μπουλβάρ της καταλανικής μητρόπολης, το Paseo de Gracia, έπειτα από έκκληση της Societat civil catalana, η οποία είχε οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις