Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συμφωνία Brexit: Πιθανή νέα παράταση από την Ε.Ε. – Οι πρόωρες εκλογές “στη γωνία”
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Brexit: Πιθανή νέα παράταση από την Ε.Ε. – Οι πρόωρες εκλογές “στη γωνία”

Συμφωνία Brexit: Εκτός απροόπτου, οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητήσουν μια παράταση επί της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Ευρώπη των 28.

Συμφωνία Brexit: Σε προεκλογική τροχιά φαίνεται να κινείται η Βρετανία, κι ας μην έχουν ακόμα προκηρυχθεί εκλογές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διαμηνύει ότι, πριν από τα Χριστούγεννα στις 12 Δεκεμβρίου θα «στηθούν» οι κάλπες. Οι Εργατικοί από την άλλη, η ψήφος των οποίων χρειάζεται για να προκηρυχθούν οι εκλογές, εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να στηρίξουν το σχέδιό του. Ο τρίτος παίκτης της σκακιέρας, η Ε.Ε. θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα, τη διάρκεια παράτασης του Brexit. Από την πλευρά της, η Γαλλία ξεκαθαρίζει πως ακόμη κι αν δοθεί παράταση για το Brexit, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Η Γαλλίδα πολιτικός Μαρί Λεμπέκ από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν «En Marche» δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράταση για το Brexit δεν σημαίνει κάτι. Εκφράζοντας την επίσημη θέση του Παρισιού, η Λεμπέκ τόνισε ότι στη Γαλλία υπάρχει αβεβαιότητα για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit στις εταιρείες και τις οικογένειες. Πρόσθεσε επίσης ότι, εάν υπάρξει “flextension” πρέπει να υπάρξουν “σαφή βήματα” για το τι πρόκειται να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Γάλλοι ζητούν μια μικρή παράταση του Brexit που δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της E.E που επιθυμούν παράταση έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

H 29χρονη βουλευτής, Μαρί Λεμπέκ

Συμφωνία Brexit: Πιθανόν να κρατήσει στάση αναμονής η Ε.Ε.

Πάντως, δεν αποκλείεται σήμερα η Ε.Ε. να «παγώσει» την όποια απόφασή της έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί βουλευτές στην πρόταση για πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.  .

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημα για πρόωρες εκλογές και το χρονοδιάγραμμα για την Συμφωνία Αποχώρησης,, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου. Αν και πάλι οι βουλευτές αρνηθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Τζόνσον ελπίζει ότι σε περίπτωση εκλογών το κόμμα των Συντηρητικών θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, κάτι που θα του επέτρεπε πιο εύκολα να υλοποιήσει το σχέδιό του. Με τη χθεσινή του πρόταση, ο Τζόνσον προσπάθησε να πιέσει για ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, άρα για έξοδο από την Ε.Ε., λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Συμφωνία Brexit: Η στάση της Στέρτζον

Την ίδια ώρα, η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια «μυστικής» συνάντησής τους, ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας «The Sun». Η Στέρτζον και ο Ίαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του SNP, συναντήθηκαν με τον Κόρμπιν και του ζήτησαν «να τους υποστηρίξει», τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τη 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται βουλευτή των Εργατικών.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον δημοσίευσε δύο tweets στα οποία, σε βίντεο, απευθύνεται στον βρετανικό λαό και τους εξηγεί τους λόγους που το Brexit είναι σημαντικό να προχωρήσει και γιατί χρειάζονται οι εκλογές, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι στα χέρια τους. Ωστόσο, οι Βρετανοί δεν είναι συνηθισμένοι σε εκλογές μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς οι πολιτικοί ήταν πάντα απρόθυμοι να διαταράξουν τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Η τελευταία εκλογική διαδικασία στη χώρα μήνα Δεκέμβριο διεξήχθη το 1923.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1187430924243406849

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις