Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Win win για Ρωσία και Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία τώρα: Win win για Ρωσία και Τουρκία

Συρία τώρα: Μετά από συνομιλίες που ξεπέρασαν τις 5 ώρες, Πούτιν και Ερντογάν ανακοίνωσαν την συμφωνία τους για την Βόρεια Συρία.

Συρία τώρα: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία. Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία των δύο κρατών για τη βόρεια Συρία, σε μια κατάσταση win win. Η Τουρκία ως ο κύριος ενεργών στην κατάσταση παίρνει αυτό που ήθελε, δηλαδή μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος, από την οποία θα απουσιάζουν οι κουρδικές δυνάμεις. Συνακόλουθα δημιουργεί ένα ισχυρό τετελεσμένο για την αποτροπή δημιουργίας μιας ημιαυτόνομης κουρδικής κρατικής οντότητας στα νότια σύνορά της, που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους Κούρδους της Τουρκίας. Και όλα αυτά έχοντας την εναντίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια αμφιλεγόμενη στάση από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία από την άλλη αναδεικνύεται σε κύριο ρυθμιστή της κατάστασης, καθώς «παίζει μπάλα» και με τις δύο πλευρές. Οι Κούρδοι, μετά την εγκατάλειψή τους από τους Αμερικανούς, προσέφυγαν στον Άσαντ, ο οποίος χρωστά την ύπαρξή του στη στήριξη της Ρωσίας. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους αγόρασαν του S 400 και έχουν αναβαθμισμένες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η επιτυχία για τη Ρωσία είναι τεράστια. Πότε στο παρελθόν η επιρροή της στην περιοχή δεν είχε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πούτιν, ενεργώντας με σταθερότητα και συνέπεια αντικατέστησε στην περιοχή και τη συνείδηση των λαών τις ΗΠΑ ως φερέγγυος σύμμαχος.

Συρία τώρα: Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Μετά την πολύωρη συνάντησή τους, Πούτιν και Ερντογάν έκαναν κοινές δηλώσεις. Με τον Ερντογάν βρήκαμε τις «κρίσιμες» λύσεις για τη Συρία, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Για ιστορική συμφωνία που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την πολιτική ενότητα και την μάχη ενάντια την τρομοκρατία έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν. Τις λεπτομέρειες της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, παρουσίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή προβλέπει ότι θα δοθεί προθεσμία 150 ωρών για να απομακρυνθούν οι Κούρδοι της Συρίας πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Επίσης οι Κούρδοι θα αποσυρθούν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Τελ Ριφάτ. Άγκυρα και Μόσχα, θα σχηματίσουν κοινό μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας ενώ θα γίνονται κοινές περιπολίες των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων σε βάθος δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Το ναυάγιο των ΗΠΑ

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος δεν έχει μόνο τοπικό αντίκτυπο. Όλος ο κόσμος έλαβε το μήνυμα ότι η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ευκαιριακά χαρακτηριστικά και ότι οποιαδήποτε στιγμή αυτές μπορούν να… κρεμάσουν τους συμμάχους τους. Το μήνυμα αυτό άφησε αρνητικό αντίκτυπο και στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ, με γερουσιαστές ακόμη και των Ρεπουμπλικανών να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Και επειδή στη χώρα αυτή υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες και το κράτος πάει στον… αυτόματο, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις, που αναμφίβολα θα έρθουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις