Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λίβανος διαδηλώσεις: Το τρομαγμένο μωρό και το παιδικό τραγούδι, έγιναν viral
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος διαδηλώσεις: Το τρομαγμένο μωρό και το παιδικό τραγούδι, έγιναν viral

Λίβανος διαδηλώσεις: Ο Λίβανος ζει ιστορικές στιγμές με τους πολίτες να συγκεντρώνονται για νέα αντικυβερνητική διαδήλωση.

Λίβανος διαδηλώσεις: Ένα αγαπημένο παιδικό τραγούδι έδωσε μία διαφορετική νότα στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον Λίβανο. Η Eliane Jabbour οδηγούσε σε προάστιο της Βηρυτού, όταν μία ομάδα διαδηλωτών «περικύκλωσε» το όχημά της. Ο 15μηνών γιος της, Robin, βρισκόταν στο πίσω κάθισμα και φοβήθηκε στη θέα του συγκεντρωμένου πλήθους. «Τους είπα ‘έχω μωρό, μην φωνάζετε πολύ’», είπε η μητέρα μιλώντας στο CNNi για το περιστατικό που βίωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Οι διαδηλωτές, τότε, έκαναν κάτι που η Jabbour δεν το περίμενε. Ξεκίνησαν να τραγουδούν το «Baby Shark», το τραγούδι που έχει αναχθεί σε… ύμνο για τα νήπια ανά τον κόσμο. «Ήταν αυθόρμητο», σημείωσε η μητέρα. «Του αρέσει αυτό το τραγούδι. Το ακούει συχνά στο σπίτι και γελάει». Το βίντεο από το περιστατικό έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και όπως, μάλιστα, είπε η Jabbour ο σύζυγός της πρόλαβε να το δει στα social media πριν καν προλάβει να του πει τι είχε συμβεί.

Άνδρες, γυναίκες, οικογένειες ολόκληρες συγκεντρώθηκαν μαζικά στο κέντρο της Βηρυτού, ζητώντας την απομάκρυνση της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, ξέσπασε αυθόρμητα την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ενός φόρου για τις κλήσεις που γίνονται μέσω WhatsApp σε μια χώρα με αναιμική οικονομία. Η απόφαση για την επιβολή του φόρου ακυρώθηκε αμέσως υπό την πίεση των διαδηλώσεων.

Λίβανος διαδηλώσεις: Μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση των κινητοποιήσεων

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στον εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ενώ το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Οι διαδηλωτές διεκδικούν κατά προτεραιότητα την απομάκρυνση του συνόλου της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη να εξεύρει λύσεις στην οικονομική και κοινωνική κρίση που υπονομεύει τη χώρα.

«Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα ελάχιστο ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου, μερικές ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου 72 ωρών που είχε δώσει στα μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιό του. Υποσχέθηκε κυρίως έναν «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.

Ο Χαρίρι είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα των διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές. «Η φωνή σας ακούγεται, και αν ζητάτε πρόωρες εκλογές εγώ, ο Σαάντ Χαρίρι προσωπικά είμαι μαζί σας». Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.

Λίβανος διαδηλώσεις: Δυσπιστία στη χώρα

«Ψέματα, είναι ψέματα», δήλωσε η Σαντάλ, μια διαδηλώτρια 40 ετών, με τη σημαία του Λιβάνου ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Όπως είπε, η ανακοίνωση του Χαρίρι «είναι στάχτη στα μάτια». «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν;» Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός είπε «Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν για να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να διαδηλώνετε ή να εκφράζετε την οργή σας» και πρόσθεσε: «εσείς θα το αποφασίσετε, κανείς δεν σας επιβάλλει προθεσμία».

«Εσείς είστε η πυξίδα, από εσάς εξαρτάται να κινήσετε το υπουργικό συμβούλιο, είναι το κίνημά σας που οδήγησε στις αποφάσεις», προσέθεσε ο Χαρίρι. Χαιρέτισε επίσης ένα κίνημα που «έσπασε όλα τα εμπόδια, κίνησε όλα τα κόμματα και όλους τους ηγέτες, και πάνω απ΄όλα διέλυσε το εμπόδιο ενός τυφλού πολιτικού συστήματος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις