Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ερντογάν: Νέο εθνικιστικό παραλήρημα
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ερντογάν: Νέο εθνικιστικό παραλήρημα

Ερντογάν: «Τα κράτη που δημιουργήθηκαν ζωγραφίζοντας τα σύνορά τους σε ένα χαρτί με χάρακα και όχι με αίμα και ιδρώτα δεν είναι αληθινά κράτη».

Ερντογάν: Το αληθινό πρόσωπο του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία «Πηγή Ειρήνης» και στα κίνητρα της Τουρκίας πίσω από αυτή. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε εκ νέου να ξεκαθαρίσει πως στόχος της επιχείρησης είναι οι «τρομοκράτες», ενώ με μια γενικότερου συμβολισμού και πολλαπλών αποδεκτών δήλωση σημείωσε πως «τα σύνορα σχηματίζονται με αίμα και ιδρώτα και όχι στα χαρτιά».

Η συγκεκριμένη αναφορά συνιστά ένα έμμεσο σχόλιο στη συνθήκη της Λωζάννης. Στο ελληνικό σχολείο έχουμε μάθει να θεωρούμε τη συγκεκριμένη συνθήκη σαν μια εθνική ήττα σε αντιδιαστολή με την προγενέστερη συνθήκη των Σεβρών, που μας εξασφάλιζε διευρυμένα σύνορα. Και συνακόλουθα πιστεύουμε ότι ήταν μια συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι μόνο ένα σκέλος της. Η συνθήκη της Λωζάννης ρύθμισε γενικότερα τα σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και αυτή ακριβώς τη συνθήκη παραβιάζει η Τουρκία με την εισβολή στη Συρία.

Αν παραβιάζεται ένα σκέλος, γιατί όχι όλα

Εφόσον λοιπόν η Τουρκία είναι πρόθυμη –και κυρίως ισχυρή- να παραβιάζει κατά το δοκούν ένα μέρος της συνθήκης, τί θα την αποτρέψει από τη γενικότερη ανατροπή της; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την ελληνική πλευρά. Εξάλλου, η Τουρκία δεν κάνει απρόβλεπτες κινήσεις. Οι στημονικές γραμμές του στρατηγικού της σχεδίου έχουν εδώ και αρκετά χρόνια αναπτυχθεί από τον θεωρητικό του νεοοθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος». Υπενθυμίζεται ότι ο Νταβούτογλου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, προτού υποσκελιστεί και παραγκωνιστεί πριν από μερικά χρόνια. Μόλις πρόσφατα έκανε την επανεμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος.

Ερντογάν: Τα βασικά σημεία της ομιλίας του

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε: «Η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης απαιτεί την ένωση διαφορετικών φωνών ανά τον κόσμο. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, παρουσιάζοντας νέους στόχους, σε συνάρτηση με την ισχύ του έθνους μας στην Ανατολή. Τα κράτη που δημιουργήθηκαν ζωγραφίζοντας τα σύνορά τους σε ένα χαρτί με χάρακα και όχι με αίμα και ιδρώτα δεν είναι αληθινά κράτη.

Είμαστε ένα έθνος που έχουμε πληρώσει για όλα όσα έχουμε κατακτήσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Οι επιχειρήσεις που αναπτύξαμε σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδεικτικές των λανθασμένων υπολογισμών που έχουν γίνει. Όλοι όσοι επιχειρούν στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, μπορεί να έχουν άλλες προθέσεις, αλλά εμείς είμαστε εκεί για τους αδερφούς μας. Είναι μια σπουδαία επιδίωξη κι εκείνοι δεν θα την καταλάβουν ποτέ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως το τέλος.

Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Δεν έχουμε καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες για 17 χρόνια. Άλλοι μπορούν να το κάνουν, αλλά εμείς όχι. Για εμάς, η βία θα συνεχίσει να είναι βία και η αδικία θα παραμείνει αδικία. Δεν αγνοούμε την παγκοσμιοποίηση και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο. Οι χώρες δεν μπορούν, σε αυτό το πλαίσιο, να συνεχίσουν να πλήττονται από τρομοκράτες. Αυτοί που πιστεύουν στην ελευθερία της σκέψης και της πίστης, γνωρίζουν τι σημαίνει το δολάριο. Η εποχή που οι χώρες κυβερνώνται πίσω από την κουρτίνα, έχει τελειώσει. Ολόκληρη η Δύση έχει συμπαρασταθεί στους τρομοκράτες και μας έχουν επιτεθεί μαζί. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει το ίδιο. Ακούστε μας και μην ακούτε όσα λένε καιθ γράφουν οι τρομοκρατικοί οργανισμοί. Έχουν γίνει οι τρομοκράτες μέλη του ΝΑΤΟ και δεν το γνωρίζουμε;».

Τραμπ: Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα μείνουμε 400 χρόνια στη Συρία

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και την εγκατάλειψη των μέχρι πρότινος στενών του συμμάχων Κούρδων. Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες «για 400 χρόνια» προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις