Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Η πρώτη παρουσία στην έδρα της ΕΕ ως πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Η πρώτη παρουσία στην έδρα της ΕΕ ως πρωθυπουργός

Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του παρουσία στις Βρυξέλλες ως Πρωθυπουργός, έδωσε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και προσπάθησε ταυτόχρονα να χτίσει συμμαχίες για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει […]

Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του παρουσία στις Βρυξέλλες ως Πρωθυπουργός, έδωσε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και προσπάθησε ταυτόχρονα να χτίσει συμμαχίες για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Το θέμα θα θέσει και στις συναντήσεις που θα έχει με ηγέτες τόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ όσο και στη Σύνοδο.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αποστολή θα σταθεί στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία θα ζητήσει την κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειες με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση αυτή. Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει συνεχής επαφή της κυβέρνησης με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα βοηθά τη Λευκωσία να πάρει με το μέρος της τη Γαλλία και την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

από τον Γιώργο Αυτιά

Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Μεταναστευτικό

Ανάλογες επαφές γίνονται από ελληνικής πλευράς και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών. Παράλληλα θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα. Επιπλέον μεταξύ άλλων τόνισε, ότι 3.000-4.000 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Διαδικασία ασύλου

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια. Το μήνυμά του ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, θα είναι σαφές.

Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: Η εισβολή

Σε ό,τι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι «συντασσόμαστε με την Ε.Ε. ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών». Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.  Η Τουρκία αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής, καθώς θα απασχολήσει τους ηγέτες σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και το προσφυγικό.

Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης. Όσον αφορά το προσφυγικό, είναι ανοιχτό το ενδεχομένο να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά, αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Η Ευρώπη

Στόχος είναι μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο. Από την πλευρά του Βερολίνου βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με αντάλλαγμα την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων. Η τελική πρόταση είναι υπό διαμόρφωση, καθώς υπάρχουν ενστάσεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στις κυρώσεις για την Συρία και την στήριξη για τον έλεγχο των διακινητών. Με το σχέδιο συντάσσονται Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στο πλαίσιο και της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν πριν 15 ημέρες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ Ισπανία και Ιταλία επιθυμούν την ένταξη στη χρηματοδότηση και χωρών της Βορείου Αφρικής.

(από την έντυπη έκδοση)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις