Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία πόλεμος: Tουλάχιστον 2.300 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία πόλεμος: Tουλάχιστον 2.300 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Ιράκ

Συρία πόλεμος: Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατέφυγαν στο Ιράκ.

Συρία πόλεμοςΤα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία για να καταφύγουν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες. «Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υποδέχθηκε εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και στο Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αντρέι Μάετσιτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Διευκρίνισε πως «περισσότεροι από 1.600 Σύροι πρόσφυγες οδηγήθηκαν από τα σύνορα στον καταυλισμό προσφύγων Μπαρνταράς», περίπου 150 χλμ. ανατολικά της Συρίας, και προσέθεσε πως άλλη μια ομάδα 734 ανθρώπων διέσχισε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 166.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βοειοανατολική Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει από την πλευρά του ότι η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων σε οκτώ ημέρες. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, εκ των οποίων δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι. Ο Μάετσιτς ανέφερε πως οι πρόσφυγες διηγήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ιράκ ότι χρειάστηκαν «μέρες για να φθάσουν στα σύνορα γιατί μετακινούνταν εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών». «Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», είπε.

Συρία πόλεμος: Περίπου το μισό του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει αυξήσει τα προγράμματα διατροφικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να παράσχει τρόφιμα σε περίπου 580.000 ανθρώπους στην περιοχή τον Οκτώβριο. Από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία περίπου το μισό του πληθυσμού της χώρας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε έξι εκατομμύρια, ενώ αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό είναι 5.6 εκατομμύρια. Τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων φιλοξενεί η Τουρκία, με 3,5 εκατομμύρια. Η τουρκική εισβολή στη Συρία προκάλεσε νέο προσφυγική τραγωδία.

Σε 24 μόλις ώρες, 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την τουρκική επίθεση. Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η διασφάλιση πρόσβασης στο ιατρικό και προνοιακό προσωπικό. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές υποδομές δεν πρέπει να γίνονται στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις