Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit συμφωνία: “Λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες
"ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ" ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Brexit συμφωνία: “Λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες

Brexit συμφωνία: Την είδηση ανακοίνωσαν πρώτα Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ακολούθως, όπως μεταδίδει το Reuters, τοποθετήθηκαν τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Μπόρις Τζόνσον.

Brexit συμφωνία: Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Βρετανία και ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο παρά πέντε της εκπνοής του χρόνου για την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την είδηση ανακοίνωσαν πρώτα Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ακολούθως, όπως μεταδίδει το Reuters, τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για τις δύο πλευρές. «Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία – έχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλης Βρετανίας και είναι μια απόδειξη στην δέσμευσή να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να δεχτεί την συμφωνία».

«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον» έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.  Βέβαια, παρά τις χαρές του Μπόρις Τζόνσον, τα πράγματα στη χώρα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Από το πρωί, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία του γα το Brexit. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, πηγές από το εσωτερικό του κόμματος επέμεναν: «Διαβάστε την δήλωσή μας. Δεν άλλαξε».

https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1184764705384124416&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fbrexit-efthasan-se-symfonia-mporis-tzonson-ee

Brexit: Πολιτική συμφωνία και για το θέμα της Ιρλανδίας

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης την θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου» γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Δείτε live τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την ώρα για το Brexit
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις