Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Joseph Plateau: Η τιμή της Google με doodle και το θέμα υγείας του.
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Joseph Plateau: Η τιμή της Google με doodle και το θέμα υγείας του.

Joseph Plateau: Σήμερα η Google τιμάει με doodle τον φυσικό Joseph Plateau, με αφορμή τα 218 χρόνια από τη γέννησή του.

Joseph Plateau: Σήμερα η Google τιμάει με doodle τον φυσικό Joseph Plateau, με αφορμή τα 218 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Joseph Plateau κατάφερε με την έρευνά του στον τομέα της οπτικής αντίληψης να εφεύρει μία συσκευή που ονομάζεται ‘phénakistiscope‘, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην γέννηση του κινηματογράφου. Πριν τη σημαντική εφεύρεσή του όμως, είχε μία περιπέτεια υγείας, καθώς έχασε την όρασή του. Αρχικά, το απέδωσε σε ένα πείραμα που είχε πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια του οποίου κοιτούσε επίμονα τον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, φαίνεται πως η αιτία δεν ήταν αυτή -χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί 100%- και ύστερα άρχισαν να υποθέτουν ότι έπασχε από χρόνια ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ραγοειδή).

Παρά την περιπέτεια αυτή όμως, δεν το έβαλε κάτω. Ο Joseph Plateau, συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωσή του. Εργάστηκε ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe.

Joseph Plateau: Το πρόβλημα υγείας του και τα πειράματα

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ ου και το κινούμενο doodle. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά ανάμεσά τους. Ο Plateu γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ο πατέρας του ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των έξι ετών ήταν ήδη σε θέση να διαβάσει, καθιστώντας τον ένα θαυμαστό παιδί για εκείνη την εποχή.

Ενώ ήταν στο δημοτικό σχολείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα μάθημα της φυσικής και μαγεμένος από τα πειράματα που παρατήρησε, ορκίστηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της επιστήμης αυτής κάποια μέρα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έχασε τον πατέρα και τη μητέρα του. Το τραύμα που προκλήθηκε από αυτή την απώλεια τον έκανε να αρρωστήσει. Το 1840 παντρεύτηκε την Augustine–Thérèse–Aimée–Fanny Clavareau και απέκτησαν έναν γιο ένα χρόνο αργότερα. Ο Plateau έγινε ξένιο μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1872, ενώ πέθανε στη Γάνδη το 1883.

Joseph Plateau: Βίντεο με τη συσκευή ‘phénakistiscope’ του διάσημου φυσικού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις