Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία Τουρκία τώρα: Ο Τραμπ απειλεί τώρα με στρατιωτική παρέμβαση – “277 νεκροί”
277 ΝΕΚΡΟΙ

Συρία Τουρκία τώρα: Ο Τραμπ απειλεί τώρα με στρατιωτική παρέμβαση – “277 νεκροί”

Συρία Τουρκία τώρα: Για τρίτη ημέρα συνεχίζει απτόητη η Τουρκία τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο έδαφος της βόρειας Συρίας αφήνοντας πίσω της «277 νεκρούς τρομοκράτες», τραυματίες, χιλιάδες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Συρία Τουρκία τώρα: Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία μετά τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να κάνει λόγο τη νύχτα για 228 νεκρούς «τρομοκράτες», με τον αριθμό να ανεβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες στους 277. Μετά από νέες επιχειρήσεις που έκαναν οι τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», «απελευθέρωσαν», όπως αναφέρουν, 11 χωριά στις περιοχές Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σημαντικά, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι άμαχοι.

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις με ρουκέτες σε τουρκικό έδαφος από τους Κούρδους, ως αντίποινα, προκάλεσαν τον θάνατο έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους 9 μηνών. Αυτό όμως που ανησυχεί είναι πως στις ΗΠΑ ο Τραμπ ακολουθεί άλλη τακτική σε σχέση με το κόμμα του, ενώ ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά για κύμα προσφύγων, με τον ΟΗΕ να μένει με σταυρωμένα χέρια, καθώς δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση για την επιχείρηση, αφού δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των χωρών.

Μετά την κατακραυγή των ευρωπαϊκών χωρών για την απόφαση του Ερντογάν να εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά εμφανίστηκε απειλητικός, λέγοντας πως θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες, καθώς ισχυρίζεται πως δεν έχει εισπράξει η χώρα του τα χρήματα που απαιτεί από την ΕΕ. Το ίδιο απειλητικός ήταν και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου που στις σκέψεις των Αμερικανών για κυρώσεις, τόνισε πως «η Τουρκία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

Συρία Τουρκία τώρα:  Ο Τραμπ πρότεινε στρατιωτική επέμβαση

Στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία. Με ένα tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τρία πιθανά σενάρια από πλευράς ΗΠΑ. Το πρώτο είναι να στείλει στρατεύματα και να λήξει την επιχείρηση, το δεύτερο να επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Τουρκία και το τρίτο να μεσολαβήσει ώστε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Κούρδοι και Τούρκοι και να λήξει η επίθεση. Αυτό δεν άρεσε στους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, καθώς δεκάδες που μετέχουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προχωρούν σε πρόταση σχεδίου νόμου για αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το ίδιο είχαν κάνει μια ημέρα πριν και δύο δημοκρατικοί γερουσιαστές, σε ένα θέμα που φαίνεται πως η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, δεν άρεσε ούτε στα στελέχη του κόμματος του. Ο Λευκός Οίκος ωστόσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξακολουθούν να δίνουν περιθώρια στη Τουρκία, λέγοντας πως μέχρι τώρα, δεν έχει ξεπεράσει τα όρια.

Στον ΟΗΕ ωστόσο δεν βρέθηκε κοινή γραμμή, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το περιεχόμενο του κειμένου που θα καταδίκαζε την επίθεση. Αν και οι Ευρωπαίοι επέμεναν για την δήλωση (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βέλγιο), οι δύο μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να θέσουν βέτο.

Συρία Τουρκία τώρα: Μας εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι ενώ απάντησαν με ρουκέτες κατά αμάχων σε τουρκικά εδάφη, σκοτώνοντας έξι άτομα τονίζοντας και πάλι πως θα απαντούν με κάθε τρόπο στις επιθέσεις των Τούρκων. Την ίδια ώρα, στέλεχος των Κούρδων στη Συρία, ο Ιλχάμ Αχμέντ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ τους έχουν εγκαταλείψει και τόνισε πως ο λαός τους έχει πληρώσει «βαρύ τίμημα». Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα προς την Ευρώπη, ζητώντας να παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία».

Συρία Τουρκία τώρα: Ο Ερντογάν μάς στέλνει τζιχαντιστές, λέει Κούρδος

Την πρόθεση των Κούρδων της Σύριας να αντισταθούν μέχρι τέλους διαμήνυσε ο εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών Νούρι Μαχμούτ από το πολεμικό μέτωπο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε μάλιστα ότι στο έδαφος της Σύριας δεν «έχει πατήσει ακόμα πόδι» ο τούρκικος τακτικός στρατός, άλλα μισθοφόροι που προέρχονται από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Kάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Χαρακτήρισε δε ακατανόητη την απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει ο στρατός των ΗΠΑ τη ΒΑ Συρία, και κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τον τούρκικο στρατό προκειμένου να επαναφέρει το πολιτικό Ισλάμ στην περιοχή.

«Από την αρχή που ξεκινήσαμε, εμείς κινούμαστε στην κατεύθυνση να επιβάλουμε την πολιτική λύση, να προστατεύσουμε το λαό μας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Γι’ αυτό λέμε σε αυτούς που θέλουν τον πόλεμο, ότι οι δυνάμεις μας, είναι δυνάμεις που ιδρύθηκαν για την ασφάλεια, αλλά θα αντισταθούμε μέχρι τέλους στα πολεμικά σχέδια του Ερντογάν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κούρδος αξιωματούχος.

«Ο τακτικός τουρκικός στρατός δεν έχει μπει στον πόλεμο ακόμα. Αυτοί που κάνουν χερσαίες επιθέσεις είναι ο ‘στρατός του Μωάμεθ’, που προέρχονται από το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Μπαίνουν μέσα, τους σκοτώνουμε και στέλνουν άλλους… Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει με πυραύλους, τεθωρακισμένα και αεροπορία» σχολίασε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις