Αθήνα

°C

Κυριακή

24

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: Πόσο κοστίζουν οι αποτεφρώσεις νεκρών στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: Πόσο κοστίζουν οι αποτεφρώσεις νεκρών στην Ελλάδα

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: «Η ίδρυση του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ιστορικό γεγονός», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον του κοινού για το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία στις 30 Σεπτεμβρίου. Έως τώρα οι συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία της καύσης, αντί της ταφής αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε κρεματόριο της  Βουλγαρίας.  Το πρώτο ελληνικό, ιδιωτικό αποτεφρωτήριο βρίσκεται περίπου 74χλμ μακριά από την Αθήνα, στη Ριτσώνα. Η λειτουργία του ξεκινά 13 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου με τον οποίο επετράπη η λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.  Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, και μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα έχουν ρυθμιστεί και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά αποτεφρώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Αλακιώτης εκτιμά ότι περίπου 2 με 2,5 εκατ. ευρώ που «έφευγαν» για αποτεφρώσεις στη Βουλγαρία, θα επιστρέψουν στη χώρα. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αγγελέτος, πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, εκτιμά, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους της κεντρικής, νότιας και νησιωτικής Ελλάδος, σημειώνοντας, ενδεικτικά, ότι η Μακεδονία θα εξακολουθήσει να αναζητά υπηρεσίες στη Βουλγαρία.

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: Τα στάδια της αποτέφρωσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, κ. Αλακιώτη, «η αποτέφρωση σαν διαδικασία έχει δυο στάδια. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το δεύτερο στάδιο, το οποίο ξεκινά από τη στιγμή που ο νεκρός έρθει στο αποτεφρωτήριο. Η δική μας αρμοδιότητα είναι να τον παραδώσουμε εντός τεφροδόχου στους συγγενείς». Το πρώτο στάδιο, όπως σημειώνει ο Αντώνης Αλακιώτης, «αφορά στο γραφείο τελετών. Το γραφείο παραλαμβάνει τον νεκρό από το νοσοκομείο, βάζει το φέρετρο, πληρώνονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, το ληξιαρχείο και ο ιατροδικαστής. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα κόστος της τάξης των 2.000 ευρώ» επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.

Και ο Νίκος Αγγελέτος, που εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών, υποστηρίζει ότι η διαδικασία της αποτέφρωσης είναι πιο οικονομική. «Είναι πολλά τα έξοδα που γλιτώνουν οι άνθρωποι με την αποτέφρωση. Γλιτώνεις μνημόσυνα, μνημεία, τρισάγια, οστεοφυλάκιο, ενώ δεν έχεις και το άγχος για το πού θα καταλήξουν τα οστά. Η ταφή είναι μια μεγάλη και ψυχοφθόρος διαδικασία για τους συγγενείς» υπογραμμίζει ο κ. Αγγελέτος.

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα: Χίλιες αποτεφρώσεις τον χρόνο

Οι αποτεφρώσεις στη Ριτσώνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από τις 30 Σεπτεμβρίου. «Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή είναι μικροί, όμως μπορούμε να πούμε ότι γίνονται 3 με 4 αποτεφρώσεις την ημέρα» σημειώνει ο Αντώνης Αλακιώτης. «Βάσει των στοιχείων που έχουμε, εκτιμούμε ότι, σε πρώτο στάδιο, θα γίνονται έως περίπου 1.000 αποτεφρώσεις τον χρόνο» προσθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη οι άνθρωποι που απευθύνονται στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας «είναι από διάφορες θρησκείες και δόγματα. Μας έχουν προσεγγίσει οικογένειες ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρόμενων και πολλές ακόμη. Όπως πήγαιναν στη Βουλγαρία και γίνονταν εκεί οι τελετές, αυτό θα συμβαίνει και στην Ελλάδα».

Ο Αντώνης Αλακιώτης τονίζει ότι «ο χώρος, οι υποδομές, το κτίριο, το περιβάλλον είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Οι οικογένειες νιώθουν ότι τιμούν τους νεκρούς, και εμείς νιώθουμε ότι τιμούμε τους νεκρούς που επέλεξαν την αποτέφρωση».

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνα κόστος: Εκσυγχρονίζεται η χώρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος λέει στο iefimerida.gr ότι «το κόστος για μια αποτέφρωση στη Βουλγαρία και στη Ριτσώνα είναι περίπου το ίδιο. Όμως οι συγγενείς θα γλιτώσουν χαρτούρα και ταλαιπωρία. Η δική μας άποψη είναι ότι η Ριτσώνα θα εξυπηρετεί κυρίως την κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα. Η βόρεια Ελλάδα, όπως η Μακεδονία, θα εξακολουθήσει να πηγαίνει στη Βουλγαρία για αποτεφρώσεις». Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελέτο, «η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Βουλγαρίας πολλοί συγγενείς, λόγω εξόδων, επέλεγαν να μην είναι παρόντες στην αποτέφρωση. Τώρα, με τη Ριτσώνα, θα μπορεί ο συγγενής να παρακολουθήσει την τελετή, όλο το φάσμα της διαδικασίας της αποτέφρωσης». Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος επισημαίνει ότι«ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα. Με το αποτεφρωτήριο εκσυγχρονίζεται η Ελλάδα και πλησιάζει τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Εμείς, ως λειτουργοί κηδειών, το βλέπουμε ως ένα πολύ θετικό βήμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις