Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ Συρία: “Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν, αλλά τους… συμπαθώ” – Απειλεί ξανά την Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ Συρία: “Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν, αλλά τους… συμπαθώ” – Απειλεί ξανά την Τουρκία

Τραμπ Συρία: Με την κριτική που δέχεται να είναι εντονότερη από ποτέ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε άλλη μία αλλαγή πλεύσης στα σχόλιά του, σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τις επιθέσεις κατά Κούρδων.

Τραμπ Συρία: Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει ελεύθερο πεδίο στην Τουρκία και να επιτεθεί στα βορειοανατολικά της Συρίας. Ακόμη και στους Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς έκαναν λόγο για τεράστιο λάθος του Αμερικανού Προέδρου. Ήδη, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας, την ώρα που ο Τραμπ για άλλη μια φορά μπερδεύει τους πάντες με την στάση του. Αρχικά προειδοποίησε τους Τούρκους για κυρώσεις και στη συνέχεια ανέφερε πως οι Κούρδοι «δεν βοήθησαν στη Νορμανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εμείς τους βοηθήσαμε, δαπανώντας τεράστια ποσά». “Παρόλα αυτά, μας αρέσουν οι Κούρδοι”, σημείωσε…

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι Τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια. Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Τραμπ Συρία: Οι Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ερντογάν

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενώ εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας. Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο εισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Συρία: Η Τουρκία έπληξε 181 στόχους

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα συριακά εδάφη. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει συνολικά 181 στόχους, που αποτελούν θέσεις Κούρδων ανταρτών, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό. Ανάμεσα στους στόχους ήταν και μία φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, χωρίς να δώσουν σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες επιχειρήσεις υπάρχουν απώλειες αμάχων, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, ενώ συνολικά γίνεται αναφορά για τουλάχιστον 15 νεκρούς.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε κακή ιδέα την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτή την επίθεση και θα προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό. Μόλις βρέθηκε όμως μπροστά σε κάμερες, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτόξευσε ξεκάθαρες απειλές προς τον Ερντογάν.

Τραμπ Συρία: Ελπίζω να ενεργήσει λογικά ο Ερντογάν

Δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν ανησυχεί για κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία και ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξολοθρεύσει τους Κούρδους.  «Αν γίνει αυτό, θα εξολοθρεύσω την οικονομία του. Το έχω κάνει ήδη μια φορά, με την υπόθεση του πάστορα Αντριου Μπράνσον. Ελπίζω ότι θα ενεργήσει λογικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τις απειλές που είχε εξαπολύσει μέσω Τwitter τις προηγούμενες ημέρες και αφού είχε ουσιαστικά δώσει το «πράσινο φως» στον Ερντογάν για την επιχείρηση στη Συρία.

Δείτε ακόμη: 

Τραμπ – Ερντογάν: Επίσκεψη σουλτάνου στις ΗΠΑ, με φόντο τη Συρία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις