Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα – πόλεμος: Η Τουρκία άρχισε το “σφυροκόπημα”, τουλάχιστον 15 νεκροί
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΝΕΚΡΟΙ

Συρία τώρα – πόλεμος: Η Τουρκία άρχισε το “σφυροκόπημα”, τουλάχιστον 15 νεκροί

Συρία τώρα - πόλεμος: Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Συριακού Πρακτορείου, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έχει - μέχρι στιγμής - στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι.

Συρία τώρα – πόλεμος: Στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εξαπολύοντας την τελική φάση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» όπως την έχει ονοματίσει η Άγκυρα. «Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η οποία συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών. Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις σύρων ανταρτών μπήκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση ξεκίνησε το βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού στη βορειοανατολική Συρία. “Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου. Είχε προηγηθεί εναέρια επίθεση με βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον ενός χωριού στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Τουλάχιστον έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους ως τώρα από τους βομβαρδισμούς, όπως έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182067343251386369?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182067343251386369&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F933780%2Fi-tourkia-eisevale-sti-voreia-suria-15-nekroi-kai-o-trab-niptei-tas-heiras-tou%2F

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182014529452023808?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182014529452023808&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fxekinise-i-hersaia-epithesi-tis-toyrkias-sti-syria

Συρία τώρα – πόλεμος: Το tweet του Χουλουσί Ακάρ

Σε δική του μακροσκελή δήλωση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριζει ότι «μοναδικός μας στόχος είναι τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι PKK/KCK/PYD-YPG. {…} Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός θύλακα τρομοκρατίας κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων μας. Δεν αποδεχόμστε την παρουσία των τρομοκρατών εκεί».

Συρία τώρα – πόλεμος: Άμαχοι οι οκτώ νεκροί

Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 8 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF.  Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία Τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη. Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Συρία τώρα – πόλεμος: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Συρία πόλεμος: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επίθεση μέσω… twitter

Την έναρξη της επίθεσης στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσε μέσω… twitter o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό (σ.σ. Σύροι αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε ο Ερντογάν στην ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «πηγή ειρήνης».

Συρία τώρα – πόλεμος: Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την περιοχή

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη. Με αυτοκίνητα, μηχανές, ή ακόμη και πεζή, οι ντόπιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Συρία τώρα – πόλεμος: Ρουκέτες έπληξαν τουρκική πόλη

Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ακόμη, το Anadolu ανέφερε ότι 6 ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν. Μετά τις αναρτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έβγαλε ανακοίνωση για την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία.

«Η επιχείρηση ”πηγή ειρήνης” ξεκίνησε στις 16:00 σήμερα με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, την αποτροπή της δημιουργίας ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκους των ανατολικών συνόρων μας, την εξουδετέρωση τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και των PKK/ YPG, που απειλούν την εθνική ασφάλειά μας και για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύριων στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κούρδοι Συρίας: Ο Ερντογάν θέλει τη γενοκτονία μας, σταματήστε τον

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας διεμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πάρει σκληρή απάντηση στην εισβολή που έκανε στα βορειοανατολικά της χώρας. «Οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη», τόνισε ο Σαχούζ Χασάν, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Οταν ρωτήθηκε για τη στάση των Αμερικανών, ο πολιτικός ηγέτης των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), ανέφερε ότι υπήρχαν προφορικές εγγυήσεις αλλά πλέον οι Κούρδοι αναρωτιούνται γιατί επέτρεψαν στον Ερντογάν να κάνει τη στρατιωτική επιχείρηση. Κατηγόρησε μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι σκέφτεται φασιστικά και θέλει τη γενοκτονία των Κούρδων.

«Σταματήστε τον Ερντογάν, σας σώσαμε από τους τρομοκράτες»

Ο συμπρόεδρος του PYD κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν. «Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού», τόνισε.

Συρία τώρα – πόλεμος: Κακή ιδέα, λέει ο Τραμπ

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί μια αλλοπρόσαλλη στάση καθώς μέσα σε λίγες ώρες από τη μια χαρακτήρισε «κακή ιδέα» τις ενέργειες της Άγκυρας επαναλαμβάνοντας τις απειλές του για εξολόθρευσης της τουρκικής οικονομίας και από την άλλη υποστήριξε ότι «μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».

Ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και την έντονη αντίδραση τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών που χαρακτήρισαν «προδοσία» κατά των «συμμάχων» Κούρδων την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός. Διακομματική επιτροπή βουλευτών πρότεινε στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και σε οντότητες, με τα ονόματα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, έως ότου η Άγκυρα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Συρία τώρα – πόλεμος: Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τονίζοντας πως οι πράξεις της Άγκυρας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν. «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.

«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις