Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν γεωτρήσεις: “Συνεχίζουμε, σκεφτόμαστε και τρίτο γεωτρύπανο”
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν γεωτρήσεις: “Συνεχίζουμε, σκεφτόμαστε και τρίτο γεωτρύπανο”

Ερντογάν γεωτρήσεις: Σε ομιλία του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησης.

Ερντογάν γεωτρήσεις: Και τρίτο γεωτρύπανο διαπραγματεύεται να αγοράσει η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι το «Φατίχ» συνεχίζει τη γεώτρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα έχει σταλεί και το «Γιαβούζ» για γεώτρηση στο Μόρφου-1. Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζιλτσαχαμάμ, όπως αναφέρει το philenews, ο Ερντογάν δήλωσε: «Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο “Φατίχ” κατέβηκε κάτω από τα 4.000 μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «το “Γιαβούζ” το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα. «Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε», δήλωσε.

Ερντογάν γεωτρήσεις: Έστειλε το Γιαβούζ στο τεμάχιο 7

Δύο μέρες νωρίτερα, η Τουρκία κορύφωσε τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ Κύπρου καθώς έστειλε στο τεμάχιο 7 το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Πρόκειται για το τεμάχιο που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL. Μάλιστα, η Άγκυρα, προχώρησε στην έκδοση NAVTEX με την οποία δεσμεύει μέρος του τεμαχίου 7. Η τουρκική Navtex έχει ισχύ ως τις 20 Ιανουαρίου 2020.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έκανε τη σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Το Yavuz σε νέα αποστολή. Με τη σημαία μας να κυματίζει το Yavuz κατευθύνεται στο οικόπεδο Μόρφου-1 για να πραγματοποιήσει γεώτρηση. Δε θα σταματήσουμε να προσφέρουμε στο έθνος τις ενεργειακές μας πηγές. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε» έγραψε.

https://twitter.com/fatih_donmez/status/1179744943075713024?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1179744943075713024&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fproklisi-toyrkias-giaboyz-sto-temahio-7-tis-kypriakis-aoz

Αναστασιάδης: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα»

Η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισθέντος κτιρίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος της προσφυγής που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι «ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η επαναβεβαίωση των ισχυρών ψηφισμάτων που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, για να δοθεί ένα εξίσου ισχυρό μήνυμα προς όσους παραβιάζουν το ψήφισμα 550 και το 789».

Κληθείς να αναφερθεί στην έκδοση νέας τουρκικής navtex στο οικόπεδο 7 και για το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Ηχηρό μήνυμα Πομπέο: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία παράνομες γεωτρήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις