Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Adults in the Room – Odeon: “Όσα βλέπετε στην ταινία, είναι πραγματικά”, λέει ο Γαβράς
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Adults in the Room – Odeon: “Όσα βλέπετε στην ταινία, είναι πραγματικά”, λέει ο Γαβράς

Adults in the Room - Odeon: Η ταινία Adults in the Room βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Adults in the Room – Odeon: Μεγάλη πρεμιέρα αύριο για την ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» στο πλαίσιο του 25ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας στο Μέγαρο Μουσικής. “Μη μου μιλάτε για καριέρα, δεν αντιμετώπισα ποτέ αυτό που κάνω ως καριέρα» είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Κώστας Γαβράς στην συνέντευξη Τύπου. Από το πάνελ των ομιλητών δεν έλειψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του κόμματος ΜΕΡΑ 25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του συγγραφέα και μόνον». Φυσικό καθότι στο δικό του βιβλίο, το μπεστ σέλερ στο εξωτερικό «Ανίκητοι ηττημένοι», είναι βασισμένο το σενάριο της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα».

Λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε μια σχετική ένταση στην αίθουσα εφόσον αυτό το βιβλίο είναι «η άποψη του ενός» όπως ακούστηκε. Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία από τον οίκο Penguin αφού πρώτα είχε περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο της νομικής υπηρεσίας του εκδοτικού οίκου για το ενδεχόμενο μηνύσεων λόγω της αναφοράς του κ. Βαρουφάκη σε πρόσωπα όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιουρέν Ντάισενμπλουμ. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς τελικά δεν προέβη σε μήνυση εναντίον του κ. Βαρουφάκη.

Ο Κώστας Γαβράς αποφάσισε να ασχοληθεί κινηματογραφικά με την Ελλάδα της κρίσης το 2008. Ένα χρόνο πριν, το 2007, σε αντίθεση με τα όσα ως τότε πίστευε, πληροφορήθηκε ότι «η Ελλάδα οδηγείται προς την καταστροφή. «Δεν το πίστεψα αλλά όταν είδα τι άρχισε να γίνεται το ’08 πείστηκα». Η ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε διανομή Odeon.

Κώστας Γαβράς: «Γιατί να ακούσω τον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι οι Έλληνες έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά;»

«Το βιβλίο του Βαρουφάκη είχε κάτι το εξαιρετικό: είναι τόσο κοντά στα γεγονότα γιατί ο Βαρουφάκης ήταν μάρτυρας στα γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο που που o Observer το κατατάσσει στα 15 καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί πάνω στην πολιτική ή που ο Guardian το συγκαταλέγει στα 100 καλύτερα βιβλία για την πολιτική του 21ου αιώνα. Του ζήτησα λεπτομέρειες, να ακούσω τι γινόταν μέσα στις συνεδριάσεις. Όσα βλέπετε στην ταινία είναι και αυτά που έγιναν πραγματικά, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ερώτημα που ήθελα να θέσω είναι πώς συμπεριφέρεται η Ευρώπη σήμερα απέναντι στα μικρά κράτη» είπε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.

«Εγώ στην ταινία μου μιλάω για την Ευρώπη και την εποχή εκείνη. Ο ελληνικός λαός υπέφερε τραγικά, η Ευρώπη αδιαφορούσε και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν το MOU και να σωθούν οι τράπεζες. Αυτό με ενδιέφερε να δείξω, την κακή στάση της ΕΕ. Επίσης, σήμερα κανείς δεν λέει ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την θέση και ποιος έκανε το χρέος της τεράστιο, ο ηθικός αυτουργός ζει ακόμα.

Δεν βρίσκω τον λόγο να ζητήσω τη γνώμη του Τσίπρα ή των Ευρωπαίων για την ταινία, εγώ είχα τη δική μου γνώμη, το δικό μου feeling, τη δική μου έρευνα. Και η ιδέα μου ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Δεν με ενδιέφερε να κάνω ντοκιμαντέρ, με ενδιέφερε να ακούσω και να δείξω τι συνέβαινε.

Όπως ο Σαρτζετάκης, να σας θυμίσω, στο βιβλίο του για τους στρατιωτικούς περιγράφει μια Ελλάδα τρομερή. Αυτό με ενδιαφέρει: του Σαρτζετάκη η ιδέα, του Βασιλικού η ιδέα, του Βαρουφάκη η ιδέα. » Διάβασα και όσα είπαν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι ‘αγιογραφίες’ τους. Ειδικά για τον Ντάισελμπλουμ, πώς μπορεί να έχει κανείς σεβασμό στη γνώμη ενός ανθρώπου που είπε ότι οι Έλληνες έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά».

Adults in the Room: Ο Γαβράς στη βράβευσή του

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις