Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Ετοιμάζονται για εκλογές στη Βρετανία – Τι σημαίνει η απόφαση για τη Βουλή
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Brexit νέα: Ετοιμάζονται για εκλογές στη Βρετανία – Τι σημαίνει η απόφαση για τη Βουλή

Brexit νέα: Νέα σενάρια εκλογών στη Βρετανία φέρνει στο προσκήνιο η ομόφωνη απόφαση του Aνώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομο το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον.

Brexit νέα: Μία απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, κρίνοντας παράνομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο “χαστούκι” στον Βρετανό πρωθυπουργό, που είχε καταστήσει σαφείς από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του σχετικά με το Brexit. Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία – αυτό είναι δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον.  Όμως η αντιπολίτευση και αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν συμμερίζονται τις απόψεις του για το άτακτο «διαζύγιο» και θα εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο για να αποσυρθεί αυτή η εκδοχή.

Στις 28 Αυγούστου, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αντιπολιτευόμενους να κάνουν λόγο για προσπάθειά φίμωσής τους. Πλέον, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο έλυσε τις διαφορές και έκρινε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έδρασε εκτός νομικού πλαισίου. Η απόφαση αλλάζει τους άγραφους συνταγματικούς κανόνες, αλλά και τις ισορροπίες δυνάμεων στη χώρα. Η απόφαση, που ήταν ομόφωνη, δεν είναι απλά μία ήττα για τον Τζόνσον, αλλά το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να περιμένει.

Brexit νέα: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Τζόνσον

«Η συμβουλή του πρωθυπουργού στην Αυτού Μεγαλειοτάτη ήταν παράνομη, άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η απόφαση του Τζόνσον προκάλεσε εκνευρισμό και δεν επέτρεψε να συνεχιστούν οι εργασίες της Βουλής. Σχολιαστής του BBC έκρινε πως πρόκειται για έναν «νομικό, συνταγματικό και πολιτικό δυναμίτη». Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε πως η απόφαση του δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με το Brexit, τονίζοντας, πως απλώς έκρινε παράνομη την αναστολή των εργασιών.

Ο Τζόνσον, δηλώνει καθημερινά πως χρειαζόταν τη διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για να προετοιμάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά, η στάση που τηρεί ο Τζόνσον στο θέμα του Brexit – προτιμά να τον βρουν νεκρό σε χαντάκι, παρά να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες νέα παράταση – δίνει άλλη διάσταση στο κλείσιμο της Βουλής.

Ακόμη ένα στοιχείο που σίγουρα προσμέτρησε στην τελική απόφαση του δικαστηρίου είναι το πόσο μεγάλο είναι το διάστημα της αναστολής. Σε ανάλογες – με αυτές που επικαλείται ο Τζόνσον – περιστάσεις η Βουλή κλείνει για μία εβδομάδα, αλλά αυτός αποφάσισε η αναστολή εργασιών να διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Έως τις 14 Οκτωβρίου δηλαδή.

Brexit νέα: Πολλές οι ήττες για τον πρωθυπουργό

Παρόλο που ο Μπόρις Τζόνσον “έκλεινε τα μάτια”, οι αντίπαλοί του έκαναν ό,τι ήταν νομίμως δυνατό για να σταματήσουν τα σχέδιά του. Βουλευτές των Τόρις αποχώρησαν από το στρατόπεδό του με αποτέλεσμα να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Βουλή πέρασε νομοσχέδιο βάσει του οποίου αναγκαζόταν να διαπραγματευτεί νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ε.Ε και χιλιάδες διαδηλωτών έβγαιναν στους δρόμους.

Κόρμπιν: Πρώτα συμφωνία, μετά εκλογές – Πρότεινε δεύτερο δημοψήφισμα

Ούτε Τζόνσον ούτε Κόρμπιν

Από την άλλη, υπάρχουν και κόμματα, όπως το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), τα οποία δεν επιθυμούν να δουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία της χώρας. Αυτή η αμφίρροπη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απλά εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας.

H εκπρόσωπος του SNP, Τζοάνα Τσέρι, είπε: «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί».

«Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε – ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε την Βασίλισσα και την χώρα και παρανόμως φίμωσε τους αντιπροσώπους του λαού. Πηγαίνω για να αναλάβω και πάλι τα καθήκοντά μου και να σταματήσω το Brexit συνολικά», δήλωσε η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος του Brexit, ζήτησε επίσης μία παραίτηση. Αυτός όμως ζήτησε την παραίτηση του επίμαχου συμβούλου του Μπόριτς Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την σκληροπυρηνική και αδιάλλακτη γραμμή που τηρεί ο πρωθυπουργός για το Brexit.

«Η επίκληση της ομιλίας της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι η χειρότερη πολιτική απόφαση στην Ιστορία. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Brexit νέα: Ανάγκη για νέα αναβολή

Επειδή το δικαστήριο έκρινε παράνομη την αναστολή εργασιών του Κοινοβουλίου, τεχνικά είναι σαν να μην έκλεισε ποτέ. Οι βουλευτές μπορούν να επιστρέψουν στο κοινοβουλευτικό τους έργο. Επαφίεται στον Τζον Μπέρκοου, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, και τον ομόλογό του στη Βουλή των Λόρδων να αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει από εδώ και στο εξής. Όσον αφορά στο Brexit, όμως, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά αντίστροφα και η 31η Οκτωβρίου παραμένει η ημερομηνία του «διαζυγίου». Ο Τζόνσον είναι ακόμη αναγκασμένος από το νόμο που πέρασε πριν κλείσει η Βουλή, να διαπραγματευτεί μία νέα αναβολή.

Στη χώρα διαφαίνεται έντονα πως επίκειται πολιτική κρίση ή ακόμη και πρόωρες εκλογές, γράφει το BBC. Παράλληλα, παρότι η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών θέλουν παράταση του Brexit, δεν είναι βέβαιο πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Πλέον, και σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, απομένουν μόλις 37 ημέρες για την επίλυση του δαιδαλώδους προβλήματος.

Ο Μπόρις απειλεί με νέο κλείσιμο της Βουλής

Πέρα από την επαναφορά της συζήτησης περί εκλογών, στη «φαρέτρα» του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται και το εκ νέου κλείσιμο της Βουλής μέσα στον Οκτώβρη – έστω και για λίγες μέρες.  Αν και η Βουλή ανοίγει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να την κλείσει με αφορμή το συνέδριο των Συντηρητικών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Ένας άλλος τρόπος που θα μπορούσε να κλείσει η Βουλή είναι να διεξαχθεί κανονικά στις 14 Οκτωβρίου η ομιλία της Βασίλισσας, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζόνσον. Αυτό θα απαιτούσε το κλείσιμο της Βουλής για 3 με 4 μέρες για τυπικούς λόγους, κάτι που επιτρέπεται σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον, στη συνέντευξη στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε τη βούλησή του να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ομιλία της Βασίλισσας.

Brexit νέα: Ο Τραμπ στηρίζει τον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που καθόταν δίπλα του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον επαίνεσε, τονίζοντας ότι το Brexit πρέπει να γίνει και προέβλεψε ότι Λονδίνο και Ουάσινγκτον θα τετραπλασιάσουν το διμερές εμπόριο τους αμέσως μετά.

Όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή παραίτηση του Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Σας λέω, τον ξέρω καλά, δεν θα πάει πουθενά”. “Όχι, όχι, όχι”, ήταν η απάντηση του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού. “Αύριο είναι μια άλλη μέρα στο κοινοβούλιο”, πρόσθεσε. Ο Τραμπ σημείωσε ότι χρειάστηκε ένας άνθρωπος σαν τον Τζόνσον για να υλοποιήσει το Brexit και ότι το Brexit έπρεπε να γίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις