Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βrexit νέα: Εξελίξεις μετά τη συνάντηση Γιούνκερ – Τζόνσον
ΚΟΣΜΟΣ

Βrexit νέα: Εξελίξεις μετά τη συνάντηση Γιούνκερ – Τζόνσον

Brexit νέα: Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι το Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Brexit νέα: Την εκτίμησή του ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Ναι μεν το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως του υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι πια ένα σενάριο για τους πιο απαισιόδοξους.

«Αυτό το ρίσκο είναι πιθανό» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει και μια αιχμή για τον Μπόρις Τζόνσον και την απόφασή του να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανοικτό και δραστήριο. «Το ζήτημα του backstop (σ.σ ο μηχανισμός για να αποφευχθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία), είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για ένα πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός ο μηχανισμός έχει σκοπό την αποφυγή της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία, τη διαφύλαξη της κοινής αγοράς και της θέσης της Ιρλανδίας σε αυτήν και την προστασία και τη διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Brexit νέα: Τι σημαίνει η μη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας

Brexit νέα: Οι δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, επανέλαβε ότι η «η ΕΕ είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση από το Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε νυχθημερόν για μια λύση». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το backstop δεν είναι ιδεολογικό αλλά ένα πραγματικό ζήτημα […] τα τρόφιμα και τα προϊόντα που θα εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα κυκλοφορούν μόνο στην ιρλανδική, αλλά και στη γαλλική, την πολωνική, τη γερμανική και τις άλλες αγορές. Χρειαζόμαστε λοιπόν κανόνες για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων και συνεπώς την ασφάλεια των καταναλωτών».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να έχει διμερείς συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες κρατών – μελών της Ε.Ε., με σκοπό να αποδεχθεί πλήρως την πρόταση της Ε.Ε., αρκεί να βρεθεί ένα άλλο όνομα στη συμφωνία. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να επεξεργάζεται την ιδέα μετατροπής της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια “ειδική οικονομική ζώνη”, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ. Η ιδέα του Λονδίνου αφορά στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι διαφορετική από τη σχέση ανάμεσα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις