Αθήνα

°C

Τετάρτη

28

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δεν θα υπάρξει αύξηση – Φόβοι για το 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δεν θα υπάρξει αύξηση – Φόβοι για το 2021

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής ξεκαθάρισε οριστικά ότι δεν θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας το 2020.

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τέλος στα σενάρια αύξησης των τελών κυκλοφορίας για το 2020 έβαλε με δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα τέλη κυκλοφορίας 2020, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι φέτος «θα πληρώσουμε ακριβώς τα ίδια με πέρυσι». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει το καθεστώς θα έρθουν αυξήσεις το αμέσως επόμενο έτος. Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για τη σύνδεσή τους (σ.σ. των τελών κυκλοφορίας) με τους ρύπους», κάτι που θα επέφερε -αυτόματα- αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι «έχουμε από τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων» και υποστήριξε ότι το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι «η στήριξη εισαγωγής καλών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας». Καταλήγοντας, ο Κώστας Καραμανλής επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «έκανε απαγορευτική την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκίνητων, λόγω του ότι ερχόντουσαν ανεξέλεγκτα πολλά αυτοκίνητα από μεγάλες εταιρείες leasing». Τέλος επισήμανε ότι «αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, εκ των πραγμάτων θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021».

Πόσο θα πληρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας το 2020

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Κατάθεση πινακίδων για να μην πληρώσουν

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών θα κληθούν να πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2020, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν να καταβάλουν το ποσό και θα ακινητοποιήσουν τα οχήματα τους καταθέτοντας στην εφορία της πινακίδες. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας να μεταβούν στην Εφορία, ώστε να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν το ΙΧ τους σε καθεστώς ακινησίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθούν εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, με πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ ή με 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Διαδικασία για κατάθεση πινακίδων στην Εφορία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Αναλυτικά, όσοι αποφασίσουν να δηλώσουν ακινησία και να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας 2020 θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2019.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
Πινακίδες
Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις