Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν πλοίο: Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ

Ιράν πλοίο: Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο

Ιράν πλοίο: Αναζωπύρωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο προκαλεί η κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ιράν πλοίο: Οι «Φρουροί της Επανάστασης» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, έχουν κατάσχει ένα πλοίο που φέρεται να μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα ντίζελ καύσιμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Κατασχέθηκε κοντά στο λιμάνι του νησιού Greater Tunb του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Hormozgan», μετέδωσε το ISNA. Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω της όξυνσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους συμμάχους τους στην περιοχή να αρχίσουν τις περιπολίες σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στην αποκαλούμενη «ιρανική απειλή». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το συμβάν.

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησαν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 50% και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του αργού. Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, είχε αναλάβει η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

«Φωτιά» πήρε το πετρέλαιο μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στον Περσικό με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Πόλεμο του Κόλπου,το 1991. Η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Τεχεράνης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου προκαλώντας κρίση στην προσφορά. Το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε σήμερα κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Την ώρα που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πανικό, πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμα τα όπλα της. Τα τρομοκρατικά κτυπήματα του Σαββάτου είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερήσιας παραγωγής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις