Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βρετανικό Μουσείο οροφή: Μούχλα και υγρασία στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο οροφή: Μούχλα και υγρασία στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο οροφή: Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς εδώ και καιρό η εν λόγω αίθουσα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Βρετανικό Μουσείο οροφή: Πολύ άσχημη εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από το Βρετανικό Μουσείο και την αίθουσα της Πινακοθήκης Νταβίν όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως δείχνουν φωτογραφίες, στην αίθουσα υπάρχει μούχλα, υγρασία ακόμα και αράχνες αποτέλεσμα τις διαρροής νερού που σημειώθηκε το 2018 μετά από έντονη βροχόπτωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς εδώ και καιρό η εν λόγω αίθουσα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμη και για δυσοσμία, ακόμα και για ιστούς από αράχνες, γεγονός που δείχνει ότι η αίθουσα δεν καθαρίζεται όπως πρέπει. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το διαχρονικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι εντός του τα Γλυπτά του Παρθενώνα χαίρουν της καλύτερης συντήρησης μετά από αυτές τις εικόνες καταπέφτει.

Βρετανικό Μουσείο οροφή: “Υπάρχουν σημάδια στην οροφή, αλλά τα Γλυπτά δεν απειλούνται”

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου δήλωσε πως τα Γλυπτά δεν απειλούνται και ότι ειδική ομάδα παρακολουθεί τους χώρους. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία μούχλας στην Πινακοθήκη Νταβίν. Το ζήτημα της εισροής ύδατος αντιμετωπίστηκε, όταν συνέβη το περιστατικό και δεν συνέβη σε περιοχή με γλυπτά. Εκτιμούμε ότι τα σημάδια των πάνελ της οροφής δεν είναι ελκυστικά, αλλά τα αντικείμενα δεν απειλούνται. Η διατήρηση της συλλογής είναι υψίστης σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο και η ομάδα μας “Συντήρηση και Κτίρια” παρακολουθεί συνεχώς όλους τους χώρους στους οποίους στεγάζεται η συλλογή. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τα Γλυπτά στη συλλογή”.

Βρετανικό Μουσείο οροφή: Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

Σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε προσβλητική την εικόνα εγκατάλειψης του Βρετανικού Μουσείου. Μάλιστα, η υπουργός επισήμανε πως το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μετά από αυτές τις εικόνες ενισχύεται.

Στη δήλωση της κατέδειξε ότι “η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα.”

Οι εικόνες στο ρεπορτάζ του ANT1

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις