alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρόσφυγες νησιά: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες νησιά: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Πρόσφυγες νησιά: Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν το πιεστικό θέμα του μεταναστευτικού, με έμφαση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Πρόσφυγες νησιά: Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Άγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το πιεστικό θέμα του μεταναστευτικού, με έμφαση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την κατάσταση στο Αιγαίο και τη συνεργασία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν έγινε μετά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει νέο κύμα προσφύγων στην ΕΕ, διαμαρτυρόμενος ότι η χώρα του δεν λαμβάνει επαρκή στήριξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατ. είναι από τη Συρία.

Πρόσφυγες νησιά: Οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ είχε εκφράσει εκ νέου την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την καλύτερη εφαρμογή των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Το Βερολίνο τόνισε ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ έψεξε την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα για τις επαναπροωθήσεις. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ότι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%. «Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσφυγες νησιά: “Κλειδί” οι επαναπροωθήσεις

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το “κλειδί” για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε ό,τι αφορά αυτές τις επαναπροωθήσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, όπως θα επιθυμούσαμε». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να την στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνάδει με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι όπου υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη» και επανέλαβε ότι η ισχύουσα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

Πρόσφυγες νησιά: Κέντρα υποδοχής και ανήλικοι

«Κανείς δεν θα πει ότι η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι απολύτως σαφές ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους. Παρ’ όλα αυτά, ισχύει και το ότι η συμφωνία που έκλεισαν η Ε.Ε. με την Τουρκία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Εκείνοι που αναζητούν άσυλο, πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρασχεθεί προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθάει και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.