alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κερτ Κομπέιν κόρη: Συλλογή ρούχων από τη “συνέχεια” του φρόντμαν των Νιρβάνα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κερτ Κομπέιν κόρη: Συλλογή ρούχων από τη “συνέχεια” του φρόντμαν των Νιρβάνα

Κερτ Κομπέιν κόρη: Αν και στο παρελθόν πολλές κολεξιόν με «αναφορές» στον Κερτ Κομπέιν είδαν το φως, αυτή είναι η πρώτη κολεξιόν ενδυμάτων που αντλεί από το προσωπικό αρχείο έργων του.

Κερτ Κομπέιν κόρη: Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από τον θάνατο του διάσημου μουσικού Κερτ Κομπέιν, όμως όταν ακούς τη φωνή του, νομίζεις πως είναι εδώ.  Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από τον ξαφνικό θάνατό του, το 1994, έχουν τιμήσει τον Κερτ Κομπέιν με διάφορους τρόπους, από βιβλία μέχρι άλμπουμ μουσικής. Τώρα, τιμούν τη μνήμη του φρόντμαν των Νιρβάνα με μια επίσημη κολεξιόν, εμπνευσμένη από τα έργα τέχνης του τραγουδιστή και διάφορα που είχε σκιτσάρει και σημειώσει στο προσωπικό του ημερολόγιο.

Με επιμέλεια της κόρης του, της Φράνσες Μπιν Κομπέιν, η κολεξιόν «Kurt Was Here» περιλαμβάνει T-shirt, φούτερ και χούντι, διακοσμημένα με σκίτσα, πίνακες και ιδιόχειρες σημειώσεις του Κερτ και είναι συνεργασία του The End of Music LLC, του επιχειρηματικού βραχίονα του κληροδοτήματος Κερτ Κομπέιν και του Live Nation Merchandise. Αν και στο παρελθόν πολλές κολεξιόν με «αναφορές» στον Κερτ Κομπέιν είδαν το φως, αυτή είναι η πρώτη κολεξιόν ενδυμάτων που αντλεί από το προσωπικό αρχείο έργων του. Αποτελείται από περισσότερα από 50 κομμάτια, σε unisex μεγέθη και στάιλινγκ. Σύμφωνα με το Live Nation, τα σχέδια αντλήθηκαν από την πρωτότυπη καλλιτεχνική δουλειά του Κερτ, χωρίς κανενός τύπου επεμβάσεις σε αυτά, ούτε καν όσον αφορά το μέγεθός τους για να φιλοξενηθούν πάνω στα ενδύματα.

Κερτ Κομπέιν κόρη: Η Φράνσες Μπιν Κομπέιν

Η κληρονομιά του Κερτ

Εκπρόσωπος του Live Nation υπογράμμισε τη διαφορετικότητα αυτής της κολεξιόν σε σχέση με άλλες, λόγω της ευθείας εμπλοκής του κληροδοτήματος Κερτ Κομπέιν στο εγχείρημα: «Πιστεύουμε ότι, στο σημερινό κοινωνικο-πολιτικό κλίμα, η σημασία της τέχνης είναι ισχυρή,» έγραψε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο Rolling Stone.

“Είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστούμε αυτή τη συλλογή έργων του Κομπέιν με καλλιτέχνες, συλλέκτες και θαυμαστές, επιτρέποντάς τους να βιώσουν με νέο τρόπο την κληρονομιά του Κερτ και, συλλογικά, να εορτάσουν τη διαρκή επίδρασή του στον κόσμο».

Η κολεξιόν «Kurt Was Here» έρχεται λίγους μήνες μετά την 25η επέτειο του θανάτου του (βρέθηκε νεκρός, τον Απρίλιο του 1994, στο σπίτι του στο Σιάτλ των ΗΠΑ). Μέρος των εσόδων θα δοθεί δωρεά στο Jed Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφοσιωμένη στην πρόληψη αυτοκτονιών εφήβων και νεαρών.

Κερτ Κομπέιν: Ένα όπλο κι ένα σημείωμα

Ακολουθώντας τη μοίρα των «καταραμένων ποιητών» στις 5 Απριλίου, ο δημιουργός του  συγκροτήματος «Nirvana» Κερτ Κομπέιν αυτοκτονεί σε ηλικία 27 ετών, το 1994.

Aπό τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της grunge μουσικής σκηνής, o Κομπέιν με το μουσεικό του ταλέντο και με τη  μοναδική, ιδιόμορφη προσωπικότητα του, κατάφερε να επηρεάσει αλλά και να εκφράσει τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς. Στον οργανισμό του βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών Valium και το σώμα του βρέθηκε από έναν ηλεκτρολόγο στις 8 Απριλίου του 1994. Στο σπίτι του στο Lake Washington. Ένα όπλο ήταν στραμμένο στο πιγούνι του και στο πλάι του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας.

Προερχόμενος από μια μουσική οικογένεια δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του, αφού ξεκίνησε να τραγουδάει μόλις στην ηλικία των 2 χρονών, ενώ στα 4 έπαιξε πιάνο και συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι, που περιέγραφε μια βόλτα στο πάρκο.

Το διαζύγιο των γονιών του ήρθε όταν Cobain ήταν 8 χρονών, ένα σημείο καθοριστικό για την μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα του. Σύμφωνα με την μητέρα του ο Cobain έγινε πιο προκλητικός και εσωστρεφής, ενώ όπως θυμάται ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 1993: «Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα να αντικρίσω πια κάποιους συμμαθητές μου, γιατί ήθελα απεγνωσμένα να έχω μια κλασική, τυπική οικογένεια. Μητέρα και πατέρα. Ήθελα την ασφάλεια, και για αυτό ήμουν δυσαρεστημένος με τους γονείς μου για αρκετά χρόνια».

Τελεσίγραφο

Τα εφηβικά του χρόνια χαρακτηρίστηκαν από μετακινήσεις στα χωριστά πλέον σπίτια των γονιών του αλλά και σε φίλων του. Προς το τέλος του λυκείου μετακόμισε οριστικά στο σπίτι της μητέρας του. Δύο εβδομάδες αργότερα και μην μπορώντας να αποφοιτήσει, η μητέρα του, του έθεσε τελεσίγραφό να δουλέψει ή να φύγει από το σπίτι, με συνέπεια ο νεαρός Cobain να βρει τα πράγματα του πεταμένα στον δρόμο.

Αν και απογοητευτικό το ξεκίνημα της μπάντας, το 1991 έρχεται η επιτυχία με το άλμπουμ Nevermind, το οποίο όχι μόνο τους έβαλε στα βαθιά νερά της δημοσιότητας αλλά αποτέλεσε και χαρακτηριστικό δείγμα των επιρροών του Kurt Cobain, στις οποίες εμπερικλείονται ακούσματα των Pixies, Neil Young, The Beatles, R.E.M, Sonic Youth και άλλα. Ο Cobain καθ’όλη αυτή την περίοδο προσπάθησε να συγκεράσει αυτή την τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος με τις βαθύτερες ρίζες της μουσικής του.

Ένιωθε να διώκεται από τα ΜΜΕ ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για ένα μέρος των θαυμαστών των Nirvana, οι οποίοι δεν κατανοούσαν ή παρερμήνευαν τις κοινωνικές και πολιτικές απόψεις που εκφράζονταν από τα τραγούδια τους. Eνδεικτική είναι η δήλωση του: «Αν κάποιοι από εσάς μισείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους ομοφυλόφιλους, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, ή τις γυναίκες, σας παρακαλώ κάντε μας μια χάρη-μην έρχεστε στις συναυλίες μας και μην αγοράζετε τους δίσκους μας».

Ο γάμος και η κόρη

Το 1989 γνωρίζει την ηθοποιό και μουσικό Courtney Love, την οποία παντρεύεται δύο χρόνια μετά στη Χαβάη. Στη διάρκεια της τελετής, ο Cobain φορούσε τις πιτζάμες του ενώ όπως μιλούσε ο ίδιος για την εποχή αυτή: «…ο χαρακτήρας μου έχει αλλάξει δραματικά αυτού τους μήνες. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πιο ευτυχισμένος είμαι τώρα…».

Στις 18 Αυγούστου 1992, γεννήθηκε η κόρη τους Frances Bean Cobain, της οποίας η επιμέλεια δόθηκε στην αδελφή της Courtney Love για ένα χρονικό διάστημα, εξ’ αιτίας της χρήσης ναρκωτικών που έκαναν και οι δύο γονείς της. To μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Cobain υπέφερε από βρογχίτιδα και σωματικούς πόνους που οφείλονταν σε άγνωστης αιτίας πάθησης στομάχου, τους οποίους προσπάθησε επανειλημμένως να καταπολεμήσει με μαριχουάνα, την οποία χρησιμοποίησε πρώτη φορά στην ηλικία των 13.

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή του έκανε χρήση διαφόρων ναρκωτικών ενώ επιρρεπής φαίνεται να ήταν και στον αλκοολισμό. Η πρώτη του επαφή με την ηρωίνη έγινε το 1986, κάτι που έμελλε να γίνει εξάρτηση και να τον οδηγήσει το 1993 σε σοκ από υπερβολική δόση.

Το  σημείωμα αυτοκτονίας, που βρέθηκε δίπλα του απευθυνόταν στον φανταστικό φίλο της παιδικής του ηλικίας «Boddah», στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων: «Για χρόνια τώρα δεν έχω νιώσει τον ενθουσιασμό να ακούσω, να δημιουργήσω ή να γράψω μουσική…» και κατέληγε «δεν έχω πάθος πια και να ξέρετε είναι προτιμότερο να καείς από το να μαραζώσεις. Ειρήνη, αγάπη, κατανόηση. Kurt Cobain».

Δείτε ακόμη: 

Τα… σκουπίδια του Κερτ Κομπέιν έπιασαν αστρονομικό ποσό σε δημοπρασία