Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φυλακές Αυλώνα: Ανακοίνωση της ΟΣΥΕ
«Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΜΠΕΛΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ»

Φυλακές Αυλώνα: Ανακοίνωση της ΟΣΥΕ

Φυλακές Αυλώνα: «Δεν γίνονται αλλαγές ερήμην των εργαζομένων».

Φυλακές Αυλώνα: Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το αιματηρό περιστατικό, που έλαβε χώρα χθες στις φυλακές του Αυλώνα. Θυμίζουμε ότι χθες λίγο πριν από τις 7.00 το απόγευμα στο προαύλιο των φυλακών του Αυλώνα σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ τουλάχιστον 30 κρατουμένων. Το επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ Αλβανών και Μαροκινών κρατουμένων όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε έφοδος στο αρχιφυλακείο.

Από τις συμπλοκές τραυματίσθηκε ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, στον οποίο χρειάστηκε να γίνουν ράμματα στο κεφάλι, ενώ άλλοι δύο υπάλληλοι τραυματίσθηκαν πιο ελαφρά. Τραυματίες είναι επίσης δύο κρατούμενοι, ένας από την κάθε ομάδα των αλλοδαπών. Τη συμπλοκή κατέστειλαν οι εξωτερικοί φρουροί με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η ΕΛΑΣ δεν χρειάστηκε να επέμβει παρότι άνδρες της δημιούργησαν προληπτικά μία περίμετρο ασφαλείας γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Εντός της φυλακής έχουν προκληθεί εκτεταμένες φθορές.

Φυλακές Αυλώνα: «Καμία έκπληξη»

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας δηλώνει ότι δεν εξεπλάγη από το περιστατικό, καθώς στις συγκεκριμένες φυλακές «έχει πρακτικά χαθεί ο έλεγχος». Τονίζουν ότι υπάρχει υποστελέχωση σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες του προσωπικού και αυτό σε συνδυασμό με την κακή διοίκηση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα. Επισημαίνουν δε ότι «η αλλαγή ταμπέλας στο υπουργείο» δεν αλλάζει την κατάσταση και ζητούν άμεσα ραντεβού με την αρμόδια πολιτική διοίκηση για να εκθέσουν τα προβλήματα του χώρου και να προτείνουν λύσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΥΕ

«Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου η κατάσταση καιρό τώρα έχει εξοκείλει και πρακτικά έχει χαθεί ο έλεγχος. Αυτή ακριβώς την κατάσταση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και εχθές το απόγευμα οι λιγοστοί συνάδελφοί μας στην Φυλακή, όπου εντός λίγων λεπτών ολιγάριθμοι κρατούμενοι αφού συνεπλάκησαν, κατέλαβαν τον χώρο του εσωτερικού θυρωρείου, του Υπαρχιφυλακείου και του επισκεπτηρίου συνηγόρων, παρουσία μάλιστα δύο δικηγόρων, οι οποίοι έντρομοι παρακολουθούσαν τα επεισόδια».

Τραυματισμοί του προσωπικού

«Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν ο τραυματισμός στο κεφάλι ενός συναδέλφου διοικητικού υπαλλήλου με καδρόνι που εκσφενδόνησαν κρατούμενοι, ένας ακόμη συνάδελφος υπαρχιφύλακας βάρδιας τραυματίστηκε στα χέρια και στο σώμα από το ξύλο που έφαγε στην προσπάθειά του να προστατεύσει έναν κρατούμενο, ο οποίος γρονθοκοπείτο ανηλεώς από την άλλη ομάδα κρατουμένων, ενώ ένας ακόμη υπαρχιφύλακας που έσπευσε προς βοήθεια στα επεισόδια τραυματίστηκε και αυτός στο χέρι. Εξυπακούεται ότι υπήρξαν μικροτραυματισμοί κρατουμένων, καθώς και υλικές ζημιές. Η ανυπαρξία διοίκησης της Φυλακής, η υποστελέχωση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, αλλά κυρίως του φυλακτικού προσωπικού, οι ομαδοποιήσεις κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις παλαιωμένες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό και εντελώς επικίνδυνο κλίμα μέσα στην Φυλακή».

Δεν γίνεται αλλαγή ερήμην των εργαζομένων

«Η αλλαγή της ταμπέλας του Υπουργείου στο οποίο υπαγόμαστε, δεν αρκεί για να επέλθει η τάξη και η ηρεμία στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας. Επίσης αλλαγή ερήμην των εργαζομένων δεν γίνεται. Θέλοντας να τηρήσουμε την ιεραρχία ζητήσαμε πρώτα ραντεβού από την κυρία Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Πιστεύαμε πως μετά τις επαφές της με υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες θα συναντιόμασταν και εμείς όπως είχαμε ζητήσει, ώστε να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όμως το ραντεβού αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα και δυστυχώς μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Ελπίζουμε να μην μας ξαναπρολάβουν. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή και ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους μας!».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις