Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πληρωμές με κάρτες: Τι αλλάζει από 14 Σεπτεμβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές με κάρτες: Τι αλλάζει από 14 Σεπτεμβρίου

Πληρωμές με κάρτες: Έρχονται νέα δεδομένα στις ανέπαφες συναλλάγες και στις αγορές με κάρτες μέσως διαδικτύου.

Πληρωμές με κάρτες: Από τις 14 Σεπτεμβρίου έρχονται αλλαγές στις πληρωμές με κάρτες και τις ανέπαφες συναλλαγές στην ίδια ημερομηνία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπηρεσίες πληρωμών, που προβλέπει σειρά ελεύθερων ανέπαφων συναλλαγών χωρίς τη χρήση PIN μέχρι του συνολικού ποσού των 150 ευρώ.

Με βάση τους νέους κανόνες ο κάθε κάτοχος της κάρτας θα μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές για ποσά έως και 25 ευρώ χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό λογαριασμό της κάρτας μέχρι να συμπληρωθεί το τελικό ποσό των 150 ευρώ. Μόνο όταν ο καταναλωτής συμπληρώσει το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να καταχωρίσει το PIN του. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται.

Πληρωμές με κάρτες: Αλλαγές και στις διαδικτυακές συναλλαγές

Σημαντικές αλλαγές ωστόσο προβλέπονται και στις αγορές που γίνονται μέσω του Διαδικτύου. Αυτές θα αφορούν την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου.

Οι αγορές μέσω Διαδικτύου με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).

Ειδικότερα αυτά είναι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται να τεθούν σε ισχύ για τις εξής συναλλαγές:

Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν τα 150 ευρώ.

Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς τον σκοπό αυτόν ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.) θα πρέπει να συνεργαστεί εγκαίρως με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για τη χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Στις αναγκαίες ενέργειες έχουν προβεί οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις.

Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις