Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Βαριά ήττα για Τζόνσον, πρόταση για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΤΑΚΤΟΥ BREXIT;

Brexit νέα: Βαριά ήττα για Τζόνσον, πρόταση για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Brexit νέα: Ήττα κατά κράτος υπέστη ο διορισμένος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς πέρασε η πρόταση, βάσει της οποίας ο έλεγχος της Βουλής περνά πλέον στην αντιπολίτευση.

Brexit νέα: Με ψήφους 328 υπέρ, έναντι 301 κατά, η πρόταση της αντιπολίτευσης για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit πέρασε, με τον Μπόρις Τζόνσον να δέχεται βαριά ήττα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρά το τελεσίγραφο που είχε δώσει σε μέλη του κόμματός του και πλέον το σενάριο για πρόωρες εκλογές είναι υπαρκτό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αλλάξει γνώμη στους βουλευτές, ακόμη και σε αυτούς του κόμματων των Συντηρητικών. Η πλειοψηφία στάθηκε απέναντί του και ψήφισαν την νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση ενός άτακτου Brexit.

Μετά από την απόφαση ενός βουλευτή των Συντηρητικών να αποχωρήσει από το κόμμα και να πάει να κάτσει με τους Φιλελεύθερους, την ώρα της ομιλίας του Τζόνσον, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, που μόλις είχε χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Συνολικά 21 βουλευτές των Συντηρητικών τάχθηκαν εναντίον του Τζόνσον για την πιθανότητα ενός no deal Brexit, ανάμεσά τους και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς.

Brexit νέα: Εκλογές αν χρειαστεί

Στην ομιλία του τόνισε πως δεν είναι καλό να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές, αλλά θα το πράξει εφ’ όσον χρειαστεί. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να πείσει την πλειοψηφία να ταχθεί με το μέρος του. Αργά τη νύχτα τέθηκε σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο της συμμαχίας ανταρτών Συντηρητικών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, με στόχο να μπλοκάρουν ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, στην οποία τελικά δικαιώθηκαν.

Brexit νέα: Η στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε εν μέσω επευφημιών από την πλειοψηφία των βουλευτών. Μάλιστα ένας εξ αυτών έκανε αποδεκτό το αποτέλεσμα με ένα ειρωνικό σχόλιο προς τον Μπόρις Τζόνσον.

«Καλή αρχή έκανες Μπόρις» ακούγεται μια φωνή να λέει προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, την ώρα που ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου τους ζητά να κάνουν ησυχία για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Brexit νέα: Τελειώνει από το κόμμα τους «αντάρτες»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φέρνει ραγδαίες εξελίξεις και στο κόμμα των Συντηρητικών. Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ετοιμάζεται να διαγράψει τα μέλη που τάχθηκαν ενάντια στο no-deal Brexit, εφ’ όσον αυτό χρειαζόταν.

«Ο επικεφαλής whip [κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πάσκαλ Ντόναχου, δήλωνε πως δεν πρόκειται η Ε.Ε να δεχτεί νέα αναβολή επί της διαδικασίας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή της διαδικασίας, θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε στα κρατικά ΜΜΕ και όταν ρωτήθηκε για το εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον, απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του».

Brexit νέα: Πιθανή ημερομηνία εκλογών η 14η Οκτωβρίου

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε στο Κοινοβούλιο πως η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «το Κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit», καθώς και ότι «προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε δε, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Brexit νέα: Πακέτο από το βρετανικό ΥΠΟΙΚ

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ενώ τόνισε πως είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη. Πιθανότερη ημερομηνία, δείχνει πως είναι η 14η Οκτωβρίου, μόλις δηλαδή δύο εβδομάδες περίπου, πριν την ημερομηνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση για τις εκλογές για να εγκριθεί, χρειάζεται την συγκατάθεση των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου. Επίσης, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωνε πως θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις