Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση capital controls 2019: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση capital controls 2019: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Άρση capital controls 2019: "Σήμερα, μετά από 4 χρόνια, τα capital controls είναι πια παρελθόν", τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άρση capital controls 2019: Με μια ανάρτηση στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015, με αφορμή το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα, μετά από 4 χρόνια, τα capital controls είναι πια παρελθόν και η Ελλάδα επανακτά μία από τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε. – την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν η άποψη πως το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είχε προχωρήσει μόνο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών.

Άρση capital controls 2019: Τι λέει ο Κορκίδης

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία έγινε πραγματικότητα από την Κυριακή, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική αγορά και για το τραπεζικό σύστημα. Και τούτο έπειτα από μία τετραετία κατά την οποία η χώρα βρισκόταν στον «γύψο». Μιλώντας στην εκπομπή One Report ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, έκανε λόγο για «μια ταμπέλα η οποία κατεβαίνει για τη χώρα την ίδια», υπογραμμίζοντας πως για την επιχειρηματικότητα ήταν ένας καθημερινός βραχνάς.

«Επιστρέψαμε στην κανονικότητα από πλευράς χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, αλλά το κυριότερο είναι ότι περνά ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν έχει περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος παρέθεσε σημαντικές ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου για την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά την οποία περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα ενός συνεκτικού προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Άρση capital controls 2019: Επιστροφή στην κανονικότητα

Τα capital controls επιβλήθηκαν μετά το διάγγελμα Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη συμφωνία με τους εταίρους, το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015. Είχαν προηγηθεί μήνες αβεβαιότητας, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός προγράμματος προσαρμογής, με τον κίνδυνο του Grexit προ των πυλών και εκροές καταθέσεων 45 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2015.

Για να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιβλήθηκαν τα capital controls, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015, με ισχύ από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Οι τράπεζες έκλεισαν και παρέμειναν κλειστές μέχρι τις 20 Ιουλίου, με τους καταθέτες να αποσύρουν εντός του Σαββατοκύριακου 27 – 28 Ιουνίου καταθέσεις 1 δισ. ευρώ και να αδειάζουν από μετρητά το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας… Η χώρα βίωσε μια άνευ προηγουμένη κρίση…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις