alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Αποκαλύψεις στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Αποκαλύψεις στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά

ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Νέες εξαγγελίες από τον υπουργό Ενέργειας

ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Η εκπτωτική πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2020 μέσω πακέτων όπως στα κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων. Πέρα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει στόχο την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Επικουρικά σε αυτό θα συμβάλει και η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα διάσωσης της ΔΕΗ έχει ορίζοντα τριετίας και η Επιχείρηση θα γυρίσει θετικά αμέσως. Η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει χρέη που θα αντιμετωπισθούν – για παράδειγμα από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ από την οποία περιμένουμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Δεν θέλω να κάνω τον Αϊ Βασίλη. Θέλω στις 24 Σεπτεμβρίου να μην έχουμε θέμα με τον ορκωτό λογιστή. Θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να σωθεί η ΔΕΗ». Σημειώνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 2,6 δισ. Από αυτά ένα τμήμα δεν είναι πια διεκδικήσιμο λόγω του ότι οφείλονται από επιχειρήσεις που έκλεισαν.

ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στη ΔΕΗ, ο κ.Χατζηδάκης είπε πως το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη θέση του κατηγορούμενου και όχι του κατηγόρου και αν υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη θα πάνε στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόσθεσε, παράλληλα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ είχε χάσει το 83 % της αξίας της. Σημείωσε  ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τεράστιο  αναφέροντας ότι έλειπαν πάνω από 900 εκατομμύρια σε επίπεδο ενός έτους για να είναι βιώσιμη.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα είναι χαμηλή: «Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια», είπε . «Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε υπολογίζαμε ότι θα ήταν τελείως ουδέτερα για τον καταναλωτή λόγω μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. 2,5 ευρώ το μήνα θα επιβαρυνθεί κάθε νοικοκυριό. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο μένει ως έχει και ενισχύονται οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα».

Γενικότεροι στόχοι

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την απαλλαγή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Οκτώβριο για να μπορεί να λειτουργεί ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως στόχος είναι να καταστεί η ΔΕΗ ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές. «Θα φέρουμε ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα της αδυναμίας να κινηθεί γρήγορα όπως οι ανταγωνιστές της», τόνισε χαρακτηριστικά.