Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Λέσβος: Μαζικές αφίξεις μεταναστών
530 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ 13 ΒΑΡΚΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Λέσβος: Μαζικές αφίξεις μεταναστών

Λέσβος: Εξηγήσεις από τον Τούρκο πρέσβη ζήτησε ο Δένδιας.

Λέσβος: Η παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται πως είναι πολυεπίπεδη. Το ίδιο και η αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή. Από τη μία έχουμε τις σταθερές πλέον παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων και του εναέριου χώρου. Από την άλλη τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο Τούρκων υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν ότι έκαναν το 1974 στην Κύπρο. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για την επέτειο της νίκης εναντίον των Ελλήνων το 1922 προέβη σε εθνικιστική παραλήρημα. Τώρα, όμως, φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος ενεργοποίησε ξανά το μεγάλο του όπλο. Αυτό δεν είναι βέβαια οι S-400, αλλά οι πρόσφυγες.

Έτσι, σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει συμφωνήσει με Ελλάδα και ΕΕ η Τουρκία στέλνει νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας. Οι ακτές της Λέσβου πλημμύρισαν χθες από πρόσφυγες. Συγκεκριμένα,  λίγα λεπτά πριν τις έξι χθες το απόγευμα, μαζικά και οργανωμένα, 13 βάρκες με 530 μετανάστες και πρόσφυγες κατέληξαν σε ακτή της Β/Α Λέσβου. Έτσι το νησί θυμήθηκε πάλι τις ημέρες του 2015, όταν οι πρόσφυγες κατέφευγαν μαζικά σε αυτό. Η νέα άφιξη αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Η δομή είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτη και οι νεοαφιχθέντες οδηγούνται εκεί για πιστοποίηση και καταγραφή.

Λέσβος: Εξηγήσεις από τον τούρκο πρέσβη ζήτησε ο Δένδιας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν στο υπουργείο. Εκεί του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία. Θεωρεί δε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κορύφωση την χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Η απάντηση του Τούρκου πρέσβη

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπουράκ Οζούγκερτζιν

Ενημέρωση της Ευρώπης

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις