alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Γόρτυνα: Μια αναπάντεχη ανατροπή
ΕΛΛΑΔΑ

Γόρτυνα: Μια αναπάντεχη ανατροπή

Γόρτυνα: Εντυπωσιακή απώλεια της δημαρχίας.

Γόρτυνα: Ένα πρωτοφανές περιστατικό για την ελληνική αυτοδιοίκηση έλαβε χώρα στον δήμο Γόρτυνας. Ο Μιχάλης Κοκαλάκης, νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχασε την θέση του δημάρχου μία μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Πώς συνέβη αυτό; Στις δικαστικές αίθουσες. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκανε δεκτή την ένσταση του απερχομένου δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη. Και η ανατροπή σημειώθηκε στο… και πέντε. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το γεγονός ότι ο κ. Κοκαλάκης είχε ενεργή σύμβαση ως εργολάβος με τον δήμο Γόρτυνας. Ως εκ τούτου δεν είχε το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο κ. Κοκαλάκης είχε ενεργές συμβάσεις με τον δήμο ύψους 60.000 ευρώ. Σε συνέχεια των παραπάνω ο νέος δήμαρχος πλέον θα προκύψει από την παράταξη «Μεγάλη Γόρτυνα» του κ. Κοκαλάκη. Η διαδικασία θα κινηθεί από τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο. Από την πλευρά του βέβαια ο κ. Κοκαλάκης διεμήνυσε πως θα προσφύγει στο ΣτΕ. Για την ιστορία στις πρόσφατες εκλογές ο Μ. Κοκολάκης είχε λάβει στον α΄ γύρο 45,18% έναντι 27,22% του απερχόμενου δημάρχου Ν. Σχοιναράκη. Στον β΄γύρο είχε κερδίσει με ποσοστό 68,5 έναντι 31,5%.

Γόρτυνα: «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας», ανακοινώνει η παράταξη «Μεγάλη Γόρτυνα»

Με τη σειρά της η παράταξη «Μεγάλη Γόρτυνα» εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει την πορεία της με στόχο την αλλαγή της εικόνας του δήμου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των πολιτών της Γόρτυνας, που εκφράστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο – με ποσοστό που άγγιξε το 70% για την παράταξή μας – στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο, επί της ουσίας, ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και στερεί από τους Γορτύνιους το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει την επόμενη τετραετία, έχοντας την ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας.

»Ο δήμος Γόρτυνας, των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, μπαίνει για ακόμα μια φορά σε περιπέτειες, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και μικροψυχίας, αποφάσισε να στραφεί, επί της ουσίας, εναντίον τον ίδιων των δημοτών, περιφρονώντας την εντολή τους για αλλαγή σελίδας στον δήμο μας. Βάζοντας το «εγώ» πάνω από το «εμείς», επιλέγοντας να προτάξει προσωπικές αντιπαραθέσεις και ανούσιες διαφορές, ο κ. Σχοιναράκης θέτει τον δήμο Γόρτυνας σε μια κατάσταση πρωτοφανούς ομηρίας. Τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών, στους οποίους οφείλει να απολογηθεί για τις απαράδεκτες ενέργειές του…

»Πεποίθησή μας είναι ότι καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να παρακάμψει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να νοθεύσει ή να καταργήσει την λαϊκή ετυμηγορία. Με σεβασμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και με την βεβαιότητα ότι, στο τέλος, η αλήθεια θα λάμψει, θα προσφύγουμε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο μία από τις σημαντικότερες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας, «Μεγάλη Γόρτυνα», θα συνεχίσει την πορεία της, ώστε με σκληρή δουλειά, διαφάνεια, ενότητα και διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, να αλλάξει η εικόνα του δήμου μας. Γιατί το καλό του τόπου μας είναι πάνω από προσωπικές στρατηγικές, εγωισμούς και σκοπιμότητες, που ανήκουν, οριστικά στο χθες».