Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τάνκερ Καλαμάτα: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο πλησιάζει – Με φυλακή και πρόστιμα απειλούν οι ΗΠΑ
ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Τάνκερ Καλαμάτα: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο πλησιάζει – Με φυλακή και πρόστιμα απειλούν οι ΗΠΑ

Τάνκερ Καλαμάτα: Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, καθώς η Τεχεράνη δηλώνει πως τελείωσε μεν η υπόθεση, χωρίς να αποκαλύπτει τον προορισμό του τάνκερ.

Τάνκερ Καλαμάτα: Για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1. Το τάνκερ το οποίο κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία. Και από τις πρωινές ώρες έγινε γνωστό ότι η ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση υποστήριξης και βοήθειας του Grace 1, αυτό θα σημαίνει στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», είπε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι ποινές που απειλούν τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων.

Τάνκερ Καλαμάτα: Πού βρίσκεται σήμερα το πρωί το Grace 1

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων «Marine Traffic», το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο. Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί έπλεε στην Ισπανία, κάτω από την Αλμερία και την Καρταχένα και πλησίαζε τα νησιά της Ίμπιζα και της Μαγιόρκα. Όπως εκτιμάται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα φτάσει στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου.

Τάνκερ Καλαμάτα: Θρίλερ που τρομάζει και την Ελλάδα

Για το Grace 1 έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται διπλωματικό θρίλερ, με το ρωσικό «Sputnik» να μεταδίδει ότι ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως το Adrian Darya, γνωστό και ως Grace 1, το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή. Οι Αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τάνκερ Καλαμάτα: Αντίδραση Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο Πομπέο είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει. Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.

Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο αίτημα κατάπλευσης του Grace 1 στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Ιωάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Τάνκερ Καλαμάτα: Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα, δηλώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.  Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως σημειώνουν, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Τάνκερ Καλαμάτα: Δεν επιβεβαιώνει το Ιράν τον προορισμό

Το ιρανικό τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οργισμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς ανατολάς.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα. Αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του. Οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Ελαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ουάσινγκτον βασίζει το ένταλμα στο επιχείρημα ότι το τάνκερ έχει σχέσεις με το σώμα του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το πλοίο έχει αλλάξει ονομασία σε Adrian Darya 1 και πέρασε υπό ιρανική σημαία. Προηγουμένως έπλεε υπό παναμαϊκή σημαία και με την ονομασία Grace 1.

Η Τεχεράνη τονίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις