Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα: Συναγερμός στην Αττική – Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Συναγερμός στην Αττική – Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Φωτιά τώρα: Σήμανε συναγερμός για κίνδυνο φωτιάς στην Αττική και απαγορεύτηκε σε συγκεκριμένα μέρη η κυκλοφορία.

Φωτιά τώρα: Απαγορεύεται την Τρίτη η κυκλοφορία οχημάτων και εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές της περιφέρειας Αττικής, αλλά και σε περιοχές όπου θεωρείται αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές εφαρμόζεται σήμερα σε μέρη, όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος.

Φωτιά τώρα: Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά όλο το 24ωρο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες).

Για την Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά ενδεικτικά στο πευκοδάσος και στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, στον λόφο Λυκαβηττού, στο Αττικό Άλσος, στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, στο Άλσος Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, στο δασικό οδικό δίκτυο Υμηττού, Πάρνηθας Πεντέλης, Ποικίλου όρους, όρους Αιγάλεω, Κιθαιρώνα, όρος Πατέρα και Γεράνεια όρη και στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Φωτιά τώρα: Νύχτα τρόμου από τη μεγάλη πυρκαγιά

Φωτιά τώρα: Οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, καθώς μαύρος καπνός έχει σκεπάσει τον ουρανό. Ο καπνός είναι αποτέλεσμα της φωτιάς στην Εύβοια που κατακαίει δάσος Natura. Το σύννεφο επηρεάζει την ορατότητα, ενώ δημιουργεί δυσφορία στους κατοίκους της Αττικής.

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς: Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, όπως συμβαίνει σήμερα στην Αττική, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Φωτιά τώρα: Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού.

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Φωτιά τώρα: Οδηγίες αυτοπροστασίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις