Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα: Κόλαση στην Εύβοια – Η φωτιά καίει τα πάντα, εκκενώθηκαν χωριά
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Φωτιά τώρα: Κόλαση στην Εύβοια – Η φωτιά καίει τα πάντα, εκκενώθηκαν χωριά

Φωτιά τώρα: Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Φωτιά τώρα: Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Εύβοια και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Οι φλόγες κύκλωσαν λίγο πριν τις 15:00 το χωριό Μακρυμμάλη και ξεκίνησαν να καίνε τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ότι τα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεύκα. Ενώ χτυπούσαν και οι καμπάνες τις εκκλησίας του χωριού ενημερώνοντας για τον κίνδυνο.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε, προηγουμένως υπήρξε οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών και παρότι δεν υπάρχει άμεση απειλή, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο για λόγους ασφαλείας να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα χωριά. Ωστόσο κάποιοι από τους κατοίκους αρνούνται να αποχωρήσουν και επιμένουν να παραμείνουν εκεί προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Ο εκπρόσωπος της ΠΥ δήλωσε ακόμα ότι οι κάτοικοι, τουλάχιστον στο ένα χωριό, το Κοντοδεσπότι, είναι περίπου 150, καθώς αρκετοί έχουν επιστρέψει στα χωριά για τις διακοπές του καλοκαιριού. «Υπάρχουν λεωφορεία στην περιοχή, η εκκένωση θα γίνει οργανωμένα», είπε ακόμα.

Φωτιά τώρα: Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες στη φωτιά

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά στη φωτιά επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 #πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Φωτιά τώρα: Ανοιχτό ενδεχόμενο εμπρησμού

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε. Η στιγμή που η φωτιά καίει στη χαράδρα πίσω από το χωριό Κοντοδεσπότι.  Κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένοι στο πρόσωπό τους κοιτούν τη φωτιά να καίει το δάσος. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για την κατάσβεσή της.

Κάτοικοι της περιοχής, αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από τη φωτιά που καίει την Εύβοια.

Φωτιά τώρα: Δραματική περιγραφή από το σημείο της πυρκαγιάς

Φωτιά τώρα: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια «πνίγεται» η Αττική. Από το πρωί ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει Αθήνα, επηρεάζοντας την ορατότητα και προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες. Μάλιστα οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν πως τα επίπεδα ρύπων στην Αττική ξεπερνούν το «κόκκινο”. Στον χάρτη της Google φαίνεται η περιοχή που καίγεται στην Εύβοια, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου άγριας ζωής. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 12 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, είχε καεί η περιοχή αριστερά από το χωριό Κοντοδεσπότι, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Φέτος, καίγεται η περιοχή στα δεξιά του χωριού…

Φωτιά τώρα: Το χρονικό του δράματος στην Εύβοια

Μια πραγματική οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και 12 ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά, στην περιοχή Αγριλίτσα κοντά στα Ψαχνά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο.

Μετά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να περιορίσουν τη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ. Το παρθένο πευκοδάσος καίγεται εδώ και ώρες απ’ άκρη σ’ άκρη και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Φωτιά τώρα: Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οι κάτοικοι από Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά που εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Φωτιά τώρα: Βίντεο με το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της φωτιάς στην Εύβοια

Το meteo δημοσίευσε βίντεο παρουσιάζοντας το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη της φωτιάς στην Εύβοια. Σύμφωνα με αυτό, η φωτιά εξαπλώνεται και μάλιστα θα περάσει μέχρι και τα Ψαχνά, από την ανατολική τους πλευρά. Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις