Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αλόννησος – δελφίνια: Ένα ενθαρρυντικό φαινόμενο
PLUS

Αλόννησος – δελφίνια: Ένα ενθαρρυντικό φαινόμενο

Αλόννησος – δελφίνια: Πρωτοφανής αύξηση δελφινιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

Αλόννησος – δελφίνια: Οι πληθυσμοί των δελφινιών στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου αυξάνονται με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο, όπου καταγράφεται καθοδική πληθυσμιακή τάση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αυξητική τάση στα δελφίνια οφείλεται στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm και τοπικούς φορείς. Θυμίζουμε ότι η MOm είναι η εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών. Αυτοί είναι το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος NADP, βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή. Όπως φαίνεται αυτή ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων».

Αλόννησος – δελφίνια: Υπεύθυνη η υπεραλίευση για τη μείωση των πληθυσμών

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση». Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της MOm συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι ακόμα εντονότερες. Στόχος να τεκμηριωθεί αυτή η κατάσταση εμπεριστατωμένα. Παράλληλα, να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για την διαχείριση περιοχών σε όλη την Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι και φέτος συνεχίζεται ένα εντατικό πρόγραμμα επιτήρησης του πάρκου. Συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς: Λιμενικές Αρχές και Φορέας Διαχείρισης ΕΘΠΑΒΣ, με τον επιχειρησιακό συντονισμό της MOm και την χρηματοδότηση του ιδρύματος THALASSA.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις