Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξάρχεια: Επεισόδια και μολότοφ για την αποφυλάκιση Κορκονέα (vids)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: Επεισόδια και μολότοφ για την αποφυλάκιση Κορκονέα (vids)

Εξάρχεια: Λίγη ώρα μετά τη λήξη της πορείας διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του Κορκονέα, περίπου 20 άτομα κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Εξάρχεια: Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια λίγη ώρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Περίπου στις 10:20 το βράδυ της Τετάρτης, ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια, για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στα Εξάρχεια, μία μέρα μετά την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την απόφαση του δικαστηρίου να αναγνωρίσει ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα «σπάζοντας» τα ισόβια και οδηγώντας στην αποφυλάκισή του.

Εξάρχεια: Βίντεο από τα επεισόδια

Εξάρχεια: Στο σημείο όπου ο Αλέξης έπεσε νεκρός

«Κανένα ελαφρυντικό σε κράτος-αστυνομία-δικαστές-δολοφόνους» έγραφε ένα πανό. «Ισόβια στους δολοφόνους του Αλέξη» ανέφερε ένα δεύτερο.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου βρισκόταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος όταν δέχθηκε τη σφαίρα από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν μέσω της Διδότου στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίζουν την πρόσβαση στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν και σε δύο προσαγωγές.

Εξάρχεια: Η μαύρη μέρα του Δεκέμβρη

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του 2008 ήταν ομολογουμένως από τις πλέον δύσκολες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, ενώ τα περιστατικά βίας μετά τη δολοφονία λίγο έλειψαν να αποτελέσουν μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μια παρέα 4-5 παιδιών, ανάμεσα τους και ο Αλέξανδρος, κατηφορίζουν τα Εξάρχεια. Λίγο νωρίτερα είχαν έναν διαπληκτισμό με δύο ειδικούς φρουρούς που επέβαιναν σε περιπολικό: τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το περιστατικό είχε λήξει, με το περιπολικό να αποχωρεί, στη συνέχεια οι Κορκονέας και Σαραλιώτης επιστρέφουν με τα πόδια στο σημείο. Εκεί, ο Κορκονέας, αφού ζήτησε τον λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Ο 15χρονος μαθητής έπεφτε νεκρός και η δολοφονία του έβαλε φωτιά σε όλη τη χώρα.

Ο Αλέξανδρος διακομίζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όμως είναι πλέον πολύ αργά. Οι γιατροί διαπιστώνουν απλώς το θάνατό του.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η μία από τις δύο σφαίρες από το υπηρεσιακό περίστροφο του Επαμεινώνδα Κορκονέα διαπέρασε την καρδιά του μικρού Αλέξανδρου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Ο θάνατος του 15χρονου ήταν ακαριαίος.

Οι δύο ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ισχυριζόμενοι πως είχαν δεχθεί επίθεση, ενώ διακινήθηκαν και σενάρια περί εξοστρακισμού της σφαίρας. Το βίντεο, όμως, μιας νεαρής γυναίκας που είχε καταγράψει ό,τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.

Εξάρχεια: Ημέρες βίας, οργής και φωτιάς

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, ήταν αρκετή, ώστε να πυροδοτήσει τη θρυαλλίδα ενός απίστευτου κύματος αγανάκτησης κι ενός ραγδαίου ξεσηκωμού της νεολαίας.

Η είδηση της δολοφονίας του νεαρού μαθητή διαδίδεται αστραπιαία σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω του Διαδικτύου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η οργή ξεχειλίζει και εκδηλώνεται με γεωμετρική πρόοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με εκτενή επεισόδια, φθορές και εμπρησμούς, σε σπίτια, καταστήματα και σταθμευμένα οχήματα.

Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται ήδη από τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης. Από τη μια πέτρες, καδρόνια, μολότοφ και φωτιές, από την άλλη εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης.

Τα διεθνή ΜΜΕ διακόπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κανονική ροή των προγραμμάτων τους και μεταδίδουν live εικόνα από την ελληνική πρωτεύουσα. Μιλούν για πρωτοφανή επεισόδια, αλλά εστιάζουν πάντα στο συμβάν: στον άδικο χαμό ενός μικρού παιδιού.

Οι περιοχές περιμετρικά του Πολυτεχνείου θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναπαράγοντας τα σχόλια της «Καθημερινής», χαρακτηρίζει τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία». Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το δε BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «εξέγερση».

Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το ημερολόγιο γράφει 9 Δεκεμβρίου 2008. Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές αλλά και πλήθος κόσμου συνοδεύει τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

Εξάρχεια: Η οδός του Αλέξη…

Σήμερα, ο πεζόδρομος στα Εξάρχεια, η άλλοτε οδός Τζαβέλλα έχει μετονομαστεί σε οδό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εκεί στέκει μια μαύρη επιγραφή με τη φωτογραφία του 15χρονου μαθητή που γράφει: «Εδώ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, εντελώς αναίτια, έσβησε το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις