Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 112 sms αριθμός έκτακτης ανάγκης: Τα πρώτα δοκιμαστικά μηνύματα – Πού θα σταλούν
ΕΛΛΑΔΑ

112 sms αριθμός έκτακτης ανάγκης: Τα πρώτα δοκιμαστικά μηνύματα – Πού θα σταλούν

112 sms αριθμός έκτακτης ανάγκης: Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη δοκιμαστικά η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

112 sms – αριθμός έκτακτης ανάγκης: Σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι νέες δοκιμαστικές αποστολές μηνυμάτων sms από την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112 εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα στις 12:00 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα βρίσκεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση λειτουργίας του συστήματος αποστολής sms σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος για αποστολή sms προς τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της άσκησης στο νησί της Σύρου.

Σε ό,τι αφορά τις δοκιμές θα πραγματοποιηθούν εκπομπές-μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS. Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη. Σημειώνεται ότι οι πρώτες δοκιμαστικές αποστολές μηνυμάτων έγιναν στις 12 Ιουλίου.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1156184893782671362?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1156184893782671362&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkoinonia%2F112-tetarti-prota-sms-poy-tha-chtypisoyn-kinita.7480059.html

112 sms – αριθμός έκτακτης ανάγκης: Το μήνυμα που θα σταλεί από την υπηρεσία 112

Τα μηνύματα SMS που θα λάβουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου στα κινητά τους, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, θα έχουν την εξής μορφή: «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».

112 sms – αριθμός έκτακτης ανάγκης: Πώς θα λειτουργεί το “112”

Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.

Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Τώρα, οι κλήσεις του 112 λαμβάνονται από ειδικευμένους τηλεφωνητές του ΟΤΕ, οι οποίοι, αν αφορούν κλήσεις για βοήθεια, τις προωθούν στο 199 της Πυροσβεστικής, ή όπου αλλού χρειαστεί. Και στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, αλλά αυτό γίνεται με άμεσο αίτημα προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαρκεί από δύο έως οκτώ λεπτά.

112 sms – αριθμός έκτακτης ανάγκης: Η… ιστορία του αριθμού

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

· την Αστυνομία

· τo Πυροσβεστικό Σώμα

· το ΕΚΑΒ

· το Λιμενικό Σώμα

· την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

· την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του 112 στα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http:// www.112.eu

112 sms – αριθμός έκτακτης ανάγκης: Πληροφορίες για το σύστημα πρόληψης
Δείτε ακόμη: 

Μπαλάφας: Δεν είναι μείζον θέμα η λειτουργία του 112, λέει μετά τις τόσες τραγωδίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις