Αθήνα

°C

Κυριακή

26

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον – Βρετανία: Αναδείχθηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον – Βρετανία: Αναδείχθηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

Μπόρις Τζόνσον - Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μπόρις Τζόνσον – Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε αρχηγός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και έγινε ο επόμενος πρωθυπουργός  της χώρας, επιφορτισμένος με το έργο να ολοκληρώσει το Brexit μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με το Reuters. Ο Τζόνσον ήθελε πάντα να φτάσει στην κορυφή και το κατάφερε. Ο άνθρωπος που βοήθησε το Brexit να περάσει, τώρα έχει τη δυνατότητα να το ολοκληρώσει.

Η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, φιλοδοξούσε να υλοποιήσει το Brexit και να ενσαρκώσει τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας. Έτσι, κάνει την έξοδό της αφήνοντας πίσω της έναν μηδενικό απολογισμό. Έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, η Τερέζα Μέι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία βουλευτών υπέρ της συμφωνίας διαζυγίου που η ίδια είχε συνομολογήσει τον Νοέμβριο 2018 με τις Βρυξέλλες.

Η συντηρητική The Telegraph έγραψε “Ο εφιάλτης σχεδόν τελείωσε. Η θητεία της χειρότερης Bρετανίδας πρωθυπουργού φθάνει στο τέλος της…Δεν θα λείψει σε κανέναν”. Σε αντίθεση με τους συντάκτες της εφημερίδας Times, που είναι πιο επιεικείς απέναντι στην Τερέζα Μέι, προσάπτοντας της μια “οικτρή αποτυχία” στη διαχείριση του Brexit και έλλειψη φιλοδοξίας σε άλλους τομείς.

Μπόρις Τζόνσον: Το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε να επιτύχει μία νέα συμφωνία αποχώρησης που θα αντικαταστήσει το κείμενο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τερέζα Μέι και το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή η εκδοχή είναι απίθανη, δεδομένων των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, της αντικατάστασης των ηγετικών επιτελείων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αλλαγής της ηγεσίας στην Βρετανία.

Το άλλο ενδεχόμενο που εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο των «καλύτερων τμημάτων» της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αυτό θα περιελάμβανε τα λιγότερα επίμαχα τμήματα, όπως είναι αυτό που ρυθμίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, θέματα ασφαλείας και διπλωματικής συνεργασίας. Μένει για τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευνοϊκή και επιεική στάση των Ευρωπαίων ηγετών.

Όμως, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις, γεγονός που θα δημιουργούσε προηγούμενο στα μάτια των ευρωσκεπτικιστών της Ευρώπης. Εδώ βρίσκεται το νόημα του εκβιασμού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με το οποίο απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα είχε ωστόσο πολύ βαρύτερες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει μία πολύ μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη οικονομία. Η λύση αυτή κινδυνεύει να απειλήσει την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, πέραν του γεγονότος ότι θα αποτελέσει ηχηρή διπλωματική ήττα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόνι Μπλερ για Τζόνσον: “Θα αθετήσει σύντομα μία από τις βασικές του υποσχέσεις”

Ο Τόνι Μπλερ είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Τζόνσον σύντομα θα αθετήσει τουλάχιστον μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε σχετικά με το Brexit. Το ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες από την αρχή, αποκλείεται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, επειδή ο κ. Τζόνσον «στρίμωξε από μόνος του τον εαυτό του στη γωνία». Αυτό ισχύει κυρίως για το αποκαλούμενο ιρλανδικό Backstop.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», είπε στο «Spiegel» και τα άλλα ευρωπαϊκά MME. Ο κ. Τζόνσον δεν θα διακινδύνευε μόνο το νέο του αξίωμα, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο «το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», από το οποίο θα μπορούσαν να αποχωρήσουν στη συνέχεια οι Σκωτσέζοι και η Βορειοϊρλανδοί. «Ο κ. Τζόνσον δεν είναι ανόητος, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», τονίζει ο Τόνι Μπλερ.

Μπόρις Τζόνσον: Ποιος είναι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον, γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1964. Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018. Διατέλεσε βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας του Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ μέχρι τις γενικές εκλογές του 2015 και βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ από το 2001 μέχρι το 2008.

Διετέλεσε δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016. Ως μέλος του συντηρητικού κόμματος, ο Τζόνσον έχει συσχετιστεί με φιλελεύθερες πολιτικές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη από μια πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξης, ο Τζόνσον εκπαιδεύτηκε στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Balliol College της Οξφόρδης, όπου εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος το 1986.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση. Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας The Daily Telegraph, με τα άρθρα του να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική δεξιά της Βρετανίας και να ενισχύουν το σκεπτικιστικό συναίσθημα σε αυτήν.

Έγινε βοηθός εκδότη από το 1994 έως το 1999 προτού γίνει εκδότης στην εφημερίδα The Spectator από το 1999 έως το 2005. Όταν έγινε μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Henley το 2001 υπό την ηγεσία των Michael Howard και David Cameron.

Τάχθηκε ευρέως υπέρ της γραμμής του συντηρητικού κόμματος αλλά υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη στάση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Κάνει συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, γράφει βιβλία κι είναι ενεργός στην δημοσιογραφία ο Τζόνσον είναι ένας από τους πιο καταφανείς πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχοντας επιλεγεί ως ο συντηρητικός υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου το 2008, ο Τζόνσον νίκησε τον αντίπαλό του Κεν Λίβινγκστον, του Εργατικού Κόμματος, και ανέλαβε την θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος του Λονδίνου, απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στις δημόσιες συγκοινωνίες, πρωτοστάτησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου και εισήγαγε τα νέου τύπου λεωφορεία, την ενοικίαση ποδηλάτων και τα τελεφερίκ στον Τάμεση. Το 2012, εξελέγη ξανά δήμαρχος του Λονδίνου, νικώντας πάλι τον Λίβινγκστον κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του επόπτευσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Το 2015 εξελέγη βουλευτής για το Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ, αποχωρώντας από δήμαρχος το επόμενο έτος. Το 2016, ο Τζόνσον ήταν μια προεξέχουσα φιγούρα στην επιτυχημένη εκστρατεία Vote Leave που είχε ως θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγινε Υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι αλλά παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2018, ακολουθώντας την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, που είχε ασκήσει κριτική στις μεταρρυθμίσεις της Μέι.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι μια αμφιλεγόμενη μορφή στην πολιτική και στην δημοσιογραφία της Βρετανίας. Οι υποστηρικτές τον έχουν επαινέσει ως έναν διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και δημοφιλή άνθρωπος απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αντιθέτως, τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά τού έχουν ασκήσει κριτική και τον έχουν κατηγορήσει για ελιτισμό, ατιμία, τεμπελιά και για την χρήση ρατσιστικής γλώσσας.

Μπόρις Τζόνσον: Δύο διαζύγια, ένα εξώγαμο, πολλές ερωμένες

Ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τον Τύπο με την ερωτική του ζωή και τις εκάστοτε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Πρόσφατα δημιούργησε πάλι σούσουρο όταν γείτονας του Μπόρις Τζόνσον στο διαμέρισμα που διαμένει ο 55χρονος πολιτικός με την 31χρονη σύντροφό του Κάρι Σάιμοντς, στο ανατολικό Λονδίνο, αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία, αφού άκουσε το ζευγάρι να καβγαδίζει έντονα.

«Τα ερωτήματα για την ιδιωτική ζωή του πρώην υπουργού Εξωτερικών κυριαρχούν στη μάχη για τον αριθμό 10», γράφει σήμερα ο Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο γείτονας που άκουσε τον καβγά μεταξύ του «Μπότζο» και της πρώην υπεύθυνης Επικοινωνίας του Συντηρητικού κόμματος, φρόντισε να ηχογραφήσει το ζευγάρι.

Η γυναίκα φώναζε στον Τζόνσον “φύγε από το διαμέρισμά μου” ενώ ακουγόταν και σπάσιμο πιάτων ή ποτηριών, δήλωσε ο γείτονας της Σάιμοντς στην εφημερίδα. Το διαμέρισμα, όπου διαμένει το ζευγάρι ανήκει στην 31χρονη σύντροφο του Μπόρις Τζόνσον.

Η εξωσυζυγική σχέση του Μπόρις Τζόνσον με την Σάιμοντς αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη σύζυγός του Μαρίνα Χουίλερ με την οποία ο «Μπότζο» έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια υπομονής με τις απιστίες του συζύγου της, να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Η Μαρίνα

Το 1987 ο Τζόνσον παντρεύτηκε την τότε αγαπημένη του Αλέγκρα Μόστιν Όουεν, αλλά το 1993 το ζευγάρι χώρισε αφού αποκαλύφθηκε πως ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου απατούσε την σύζυγό του με την δικηγόρο Μαρίνα Χουίλερ, την μετέπειτα δεύτερη σύζυγό του.

Η Αλέγκρα

Το 2004 είδε το φως της δημοσιότητας η επί τέσσερα χρόνια εξωσυζυγική σχέση του Τζόνσον με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Πετρονέλα Γουάιτ, κόρη του Εργατικού λόρδου Γουάιτ.

Αργότερα, η ίδια αποκάλυψε πως κατά την διάρκεια της σχέσης της με τον Τζόνσον είχε μια αποβολή και έκανε μια έκτρωση. Εκείνη την εποχή ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ απέπεμψε τον Τζόνσον από την θέση του «σκιώδη» υπουργού για τις Τέχνες.

Η Πετρονέλα

Δύο χρόνια αργότερα ο ζωηρός Τζόνσον έκανε ακόμα μία εξωσυζυγική σχέση με την δημοσιογράφο Άννα Φαζάρκερλέι.

Η σύζυγός του τον έδιωξε από το σπίτι για να τον δεχθεί πίσω στη συνέχεια. Και εκείνος «της ανταπέδωσε την καλοσύνη», όταν το αμέσως επόμενο έτος απέκτησε παιδί με την ερωμένη του Έλεν Μακιντάιρ, σύμβουλο Τέχνης. Η σύζυγός του τον έδιωξε και πάλι από το σπίτι. Η 54χρονη Μαρίνα Χουίλερ, κόρη του ανταποκριτή του BBC σερ Τσάρλς Χουίλερ, επί χρόνια ανεχόταν τις απιστίες του συζύγου της.

Η Άννα

Μέχρι, που τον περασμένο Σεπτέμβριο «το ποτήρι ξεχείλισε», όταν έγινε γνωστή η σχέση του Τζόνσον με την κατά πολύ νεότερή του Κάρι Σάιμοντς.

Ο Τζόνσον γνώρισε για πρώτη φορά την Σάιμοντς το 2012, όταν εκείνη αποσπάστηκε από το κόμμα των Συντηρητικών για να προωθήσει την εκστρατεία του Τζόνσον για τη δημαρχία του Λονδίνου. Στη συνέχεια η Σάιμοντς εργάστηκε για τον Σατζίντ Νταβίντ και τον Μάικλ Γκόουβ και το 2017 προήχθη σε διευθύντρια Επικοινωνίας των Συντηρητικών, ένας ρόλος που την έφερε πιο κοντά στον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Έλεν

Ο Τζόνσον, που έχει στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα στο Οξφορντσάιρ, μετακόμισε στο διαμέρισμα της νέας συντρόφου του, στο ανατολικό Λονδίνο. Έκτοτε, το ζευγάρι προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και οι έξοδοί του είναι περιορισμένοι. Ο Τζόνσον κάνει τώρα ό,τι περνάει από το χέρι του για να εκδοθεί το διαζύγιό του το συντομότερο…

Και… η Κάρι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις