Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μώραλης – δότης μυελού των οστών: Ο αγώνας του δημάρχου, για πολύ αγαπημένο του πρόσωπο
ΕΛΛΑΔΑ

Μώραλης – δότης μυελού των οστών: Ο αγώνας του δημάρχου, για πολύ αγαπημένο του πρόσωπο

Μώραλης - δότης μυελού των οστών: Στην ευτυχή θέση να γίνει ο ίδιος δότης μυελού των οστών για ένα αγαπημένο του πρόσωπο βρέθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Μώραλης – δότης μυελού των οστών: Με μια συγκινητική του ανάρτησή στο Facebook ο Γιάννης Μώραλης μίλησε για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και αποκάλυψε τον αγώνα που δίνει πρόσωπο από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Ο δήμαρχος Πειραιά, εθελοντής δότης του μυελού των οστών ο ίδιος από το 2016, γνωστοποίησε πως σήμερα ξεκινάει ο δικός τους αγώνας με ένα πρόσωπο που «μεγάλωσα κυριολεκτικά μαζί του, αγαπώ όσο λίγους και αξίζει όσο ελάχιστοι» όπως αναφέρει. «Με ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς γιατί μπορώ να δώσω προοπτική αλλά κυρίως άγχους για την τελική έκβαση, ξεκινάμε αυτόν τον νέο “αγώνα’» έγραψε στο προσωπικό του ιστότοπο.

«Δεν περίμενα ποτέ, όταν το 2016 έγινα εθελοντής δότης μυελού των οστών, ότι θα ερχόταν μια μέρα που πραγματικά θα είχα την δυνατότητα, χωρίς κανένα κίνδυνο για εμένα, να βοηθήσω έναν άλλο άνθρωπο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή του. Αυτό που αυτονόητα ποτέ δεν περίμενα, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα ήταν κάποιος άγνωστος σε εμένα αλλά ένας άνθρωπος που μεγάλωσα κυριολεκτικά μαζί του, αγαπώ όσο λίγους και αξίζει όσο ελάχιστοι. Σήμερα λοιπόν με ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς γιατί μπορώ να δώσω προοπτική αλλά κυρίως άγχους για την τελική έκβαση, ξεκινάμε αυτόν τον νέο ‘αγώνα’. Εγώ να σου δώσω τον χρόνο που χρειάζεσαι και εσύ να δώσεις ακόμα μια δύσκολη μάχη από αυτές που καλά ξέρεις γιατί τις έχεις ξανακερδίσει στο παρελθόν».

Δότης μυελού των οστών: Πώς μπορείς να γίνεις

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης;

Διαδικασία Εγγραφής στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Σε χώρο ή εκδήλωση του Χάρισε Ζωή:

1. Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για να γίνει δότης.

2. Λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) ή αίματος (5-6 ml αίματος – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος).

Βρες το πλησιέστερο σε εσένα σημείο εγγραφής νέων εθελοντών εδώ.

Από το σπίτι σου:

Συμπλήρωσε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών και σε διάστημα περίπου ενός μήνα, θα λάβεις φάκελο που θα περιέχει:

Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών.

Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

Υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα σου, μαζί με οδηγίες.

Στέλνεις το φάκελο με το δείγμα σου πίσω στο Χάρισε Ζωή.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα πρέπει να είναι ηλικίας 18 – 45 ετών και να πληρεί ορισμένα ιατρικά κριτήρια, τα οποία μπορεί να διαβάσει εδώ.

Στη συνέχεια το Χάρισε Ζωή προχωρά σε:

Καταγραφή της αίτησης και του δείγματος
Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος (HLA τυποποίηση).
Ένταξη  στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).
Ενημέρωση δότη , κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο ή Οκτώβριο, μέσω email ή sms, για την ένταξή του στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Αν βρεθείς συμβατός με έναν ασθενή:

Το Χάρισε Ζωή σε ενημερώνει ότι βρέθηκες συμβατός με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση και σε ρωτά εάν συνεχίζεις να μπορείς και να επιθυμείς να κάνεις δωρεά.
Καλείσαι για τις απαραίτητες εξετάσεις. Πρέπει να είσαι πλήρως υγιής.

Η δωρεά πραγματοποιείται από το αίμα με μια μέθοδο που ονομάζεται Λευκαφαίρεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις