Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Μαϊμού” γιατρός: Η ιστορία του Ζαν Κλοντ Ρομάν, του στυγερού δολοφόνου που συγκλόνισε τον κόσμο
ΚΟΣΜΟΣ

“Μαϊμού” γιατρός: Η ιστορία του Ζαν Κλοντ Ρομάν, του στυγερού δολοφόνου που συγκλόνισε τον κόσμο

"Μαϊμού" γιατρός: Ελεύθερος -έστω και υπό όρους- μετά από 26 χρόνια στη φυλακή αφέθηκε πριν λίγο καιρό ο Γάλλος εγκληματίας ψευτογιατρός Ζαν Κλοντ Ρομάν.

“Μαϊμού” γιατρός: Eλεύθερος με περιοριστικούς όρους είναι εδώ και λίγες ημέρες, ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη δολοφόνος Ζαν Κλοντ Ρομάν, ο οποίος το 1993 είχε σκοτώσει πέντε μέλη της οικογένειάς του. Τα φονικά έλαβαν χώρα όταν αποκαλύφθηκε ότι παρίστανε τον ιατρό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί 15 χρόνια. Μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη ο αδίστακτος άνδρας σκότωσε τη σύζυγο, τα δύο παιδιά και τους γονείς του, από τους οποίους ζητούσε συστηματικά κεφάλαια, λέγοντας ότι θα τα επένδυε για λογαριασμό τους στην Ελβετία.

Μάλιστα, η υπόθεση αυτή που όταν είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας συγκλόνισε τη Γαλλία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δύο ταινίες και ένα βιβλίο. Σήμερα, ο ψευδοϊατρός είναι 65 ετών και μετά την αποφυλάκισή του το επόμενό του βήμα είναι να εγκατασταθεί στο αβαείο του Φονγκομπό, μεταξύ Πουατιέ και Σατορού. Πρόκειται για ένα οχυρό-μοναστήρι, που κατασκευάσθηκε στα τέλη 11ου αιώνα, στεγάζει 60 μοναχούς του Τάγματος των Βενεδικτίνων. Η Θεία Λειτουργία στη συντηρητική Ρωμαιοκαθολική μονή γίνεται στα λατινικά. Σε αυτή φιλοξενούνται και λαϊκοί, οι οποίοι αναζητούν πνευματικό καταφύγιο. Παράλληλα, ο Ρομάν θα είναι υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης για διάστημα δύο ετών, ενώ θα βρίσκεται υπό εισαγγελική επιτήρηση για επιπλέον δέκα χρόνια.

“Μαϊμού” γιατρός: Το δαιδαλώδες ψέμα

Ο Ρομάν υπήρξε άριστος μαθητής λυκείου και αργότερα φοιτητής της Ιατρικής Σχολής της Λυόν. Το 1974 αν και υπόδειγμα φοιτητή, απέτυχε στις εξετάσεις του πρώτου έτους. Έκτοτε δεν εμφανίστηκε ποτέ στις εξετάσεις. Ωστόσο, στους δικούς του έλεγε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς κανονικά τις σπουδές του και ότι τελικά έγινε γιατρός. Επί 18 ολόκληρα χρόνια ο διαβόητος εγκληματίας παρίστανε τον φοιτητή Ιατρικής, καταφέρνοντας να επαναλαμβάνει τα μαθήματα του πρώτου έτους, χωρίς να δώσει ποτέ εξετάσεις.

Παράλληλα, παρίστανε τον ερευνητή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δίνοντας στην οικογένειά του και φίλους την εντύπωση ότι έκανε έρευνα για την αρτηριοσκλήρωση κι ότι είχε επαφές με σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες. Μάλιστα, συνέχισε να προσποιείται ότι είχε δουλειά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη. Όμως, στην πραγματικότητα τριγυρνούσε μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας και πού και πού επισκεπτόταν και την υπηρεσία στην οποία υποτίθεται ότι εργαζόταν. Παράλληλα, ζητούσε χρήματα από τα δικά του πρόσωπα για την έρευνα που υποτίθεται ότι έκανε.

Η προσωπική ζωή

Το 1980 παντρεύτηκε τη φίλη του και μέχρι τα τέλη της ίδιας δεκαετίας είχε αποκτήσει δύο παιδιά μαζί τους. Στους δικούς του έλεγε συχνά ότι θα έλειπε για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ στην πραγματικότητα περνούσε μερικές μέρες σε μοτέλ για να επιστρέψει στο σπίτι με δώρα. Λίγο καιρό μετά άρχισε να αποσπά χρηματικά ποσά από συγγενικά πρόσωπα, με την δικαιολογία ότι λόγω της υψηλής θέσης του είχε τη δυνατότητα να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις. Ο πρώτος καιρός κύλησε χωρίς προβλήματα. Μέχρι που ένα από τα θύματα ζήτησε τα χρήματα που του έδωσε του πίσω. Ήταν ο άνθρωπος που είχε ψάξει το παρελθόν του Ρομάν και είχε διαπιστώσει ότι ουδέποτε υπήρξε γιατρός και δεν είχε καμία σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους….

Η σοκαριστική αποκάλυψη

Ο ψευτογιατρός, που ήταν ηλικίας 38 ετών και ζούσε με την οικογένειά του στην κωμόπολη Πρεβεσέν-Μοένς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 1993, στριμωγμένος πια από την αλήθεια, δολοφόνησε στο συζυγικό υπνοδωμάτιο τους τη σύζυγό του με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια σκότωσε με τουφέκι την 7χρονη κόρη του και τον 5χρονο γιο του.

Την ίδια μέρα, ταξίδεψε περίπου 80 χιλιόμετρα, έφτασε στο σπίτι των γονιών του, όπου σκότωσε και τους δύο με καταιγισμό σφαιρών, αλλά και τον σκύλο τους. Επέστρεψε στο σπίτι του κοντά στα ελβετικά σύνορα, όπου η γυναίκα και τα παιδιά του κείτονταν νεκροί, έβαλε φωτιά και ο ίδιος πήρε αρκετά χάπια. Ωστόσο, σώθηκε από τους πυροσβέστες, τέθηκε υπό κράτηση και ομολόγησε τις πράξεις του.

Ζαν Κλοντ Ρομάν: Τα ισόβια, το βιβλίο και η ταινία

Το δικαστήριο τον καταδικάζει σε ισόβια δεσμά το 1996. Όσο ήταν στη φυλακή ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Εμανουέλ Καρέρ. Του εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή του και τα κίνητρα που τον οδήγησαν στα στυγερά του εγκλήματα. Μέσα από αυτή την επικοινωνία ο Καρέρ έγραψε το βιβλίο “L’Adversaire”, που μεταφράζεται ως «Ο Αντίδικος». Κυκλοφόρησε το 2000 και έγινε μπεστ σέλερ. Παράλληλα, η υπόθεση ενέπνευσε και την ταινία L’Emploi du Temps (Time Out) του Λοράν Καντέ το 2001.

Το τρέιλερ της ταινίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις