Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Earthquake: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα – Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Earthquake: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα – Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Earthquake: Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανήρτησαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας αλλά και από τα κινητά τους από την στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτύπησε» την Αθήνα.

Earthquake: Ο σεισμός των 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική στις 14.13 μμ βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. «Ένας δυνατός σεισμός τάραξε την ελληνική πρωτεύουσα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και την παροχή ρεύματος σε διάφορα σημεία της Αθήνας», αναφέρει το BBC. «Ο σεισμός που χτύπησε την Αθήνα, προκάλεσε ισχυρή δόνηση στην πρωτεύουσα. Οι Αθηναίοι ένιωσαν τον σεισμό και κάποιοι έτρεξαν για να βγουν στον δρόμο», αναφέρει το δίκτυο ABC, επικαλούμενο το Associated Press.

Για έναν «δυνατό σεισμό» κάνει λόγο η Daily Mirror, η οποία δημοσιεύει μαρτυρία γυναίκας που βρισκόταν σε ξενοδοχείο του Μαραθώνα. «Ήταν τρομαχτικό. Τα κτίρια έτρεμαν. Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω ζημιές», είπε η Clare Wielner. Aναφορές για τον σεισμό έχουν κάνει και το δίκτυο CBS, αλλά και στο NBC.  Στα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και αναφέρεται και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Σεισμός ταρακουνά την Αθήνα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild, η οποία μεταφέρει εικόνες από το κέντρο της Αθήνας και επισημαίνει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Η εφημερίδα καταγράφει τις πληροφορίες και υπενθυμίζει τον σεισμό του 1999, ενώ εξηγεί το φαινόμενο με γραφήματα.

«Σοβαρός σεισμός συνταράσσει την Αθήνα» γράφει το περιοδικό Der Spiegel και τονίζει τα προβλήματα που ακολούθησαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ότι χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν στους δρόμους.

Το περιοδικό αναφέρει, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και υπενθυμίζει τον σεισμό του 1999. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, μεταδίδει τις πληροφορίες του ανταποκριτή του από την Αθήνα, με έμφαση στις διακοπές ηλεκτροδότησης και λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στο γεγονός ότι πολύς κόσμος εγκατέλειψε τα κτίρια και έτρεξε στον δρόμο.

Earthquake: CNN, Reuters

Με τίτλο «Δυνατός σεισμός ταράζει την Αθήνα» το αμερικανικό CNN αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ωστόσο η διάρκεια του σεισμού ευτυχώς ήταν πολύ μικρή και έτσι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999. Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News. Το ABC, που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press, επισημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί και πληροφορεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό.

Earthquake: Οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους

Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC ήταν ο σεισμός στην Αθήνα. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι «ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την ελληνική πρωτεύουσα διακόπτοντας τα τηλεφωνικά δίκτυα και την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης» ενώ «οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους και εκκένωσαν τα ψηλά κτίρια». Επισημαίνει ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο καμιά δωδεκαριά εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, λόγω της διακοπής του ρεύματος. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999.

Earthquake: Το CNN μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων μετά από τον σεισμό στην Αθήνα

Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News ενώ το CNN, που στον ιστότοπό του δημοσιεύει φωτογραφίες του κόσμου στην πλατεία Κολωνακίου, μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά σύντομος, με αποτέλεσμα να πέσουν διάφορα αντικείμενα από τους τοίχους και από ράφια. Επισημαίνει επίσης ότι δύο ελικόπτερα πετούν στην περιοχή για να γίνει καλύτερη εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.

Earthquake: Τα βίντεο κάνουν τον γύρο του κόσμου

Τρομακτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μετά τον μεγάλο και ιδιαίτερα αισθητό σεισμό της Αθήνας των 5,1 Ρίχτερ. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανήρτησαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας αλλά και από τα κινητά τους από την στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτύπησε» την Αθήνα. Οι στιγμές είναι πραγματικά σοκαριστικές από σπίτια, καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Άνθρωποι τρέχουν φοβισμένοι να σωθούν, άλλοι «παγώνουν» χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.

Σεισμός τώρα: Τα δύο σενάρια

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις του στη σελίδα του στο Facebook τονίζει πως τα ενδεχόμενα μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα είναι δυο: ή εκτόνωση ή μεγαλύτερος σεισμός. Σημειώνει δε ότι οι μετασεισμοί που έχουν γίνει είναι λίγοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις