Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αγορές – έξοδος: Με 7ετές ομόλογο η νέα έξοδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές – έξοδος: Με 7ετές ομόλογο η νέα έξοδος

Αγορές - έξοδος: O ΟΔΔΗΧ και οι αναλυτές της αγοράς είχαν καταλήξει στο ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια έξοδο.

Αγορές – έξοδος: Να εκδώσει 7ετές ομόλογο αποφάσισε ο ΟΔΔΗΧ, οκτώ μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τον Οργανισμό ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία της αγοράς. Στόχος είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο από 2%. Με το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται ο στόχος των 7 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά. Έχουν αντληθεί  5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις τους προηγούμενους μήνες του έτους. Πρόκειται για το 5ετές και το 10ετές ομόλογο. Αυτό πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν στη συνέχεια και άλλες εκδόσεις.  Εφόσον, βέβαια, οι συνθήκες είναι συμφέρουσες και η συγκυρία ευνοϊκή.

O ΟΔΔΗΧ και οι αναλυτές της αγοράς είχαν καταλήξει ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μια έξοδο. Αυτό γιατί οι διεθνείς συνθήκες είναι ευνοϊκές, λόγω προσδοκιών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με τη μετεκλογική ευφορία. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκτιμούν ότι μπορεί να επανέλθει μια περίοδος αβεβαιότητας. Κι αυτό λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οπότε δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

Αγορές – έξοδος: Η έρευνα της BofA

Σύμφωνα με έρευνα της BofA, πάνω από το 60% των επενδυτών προσδοκά να επαναλάβει η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση έως το τέλος του χρόνου. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι η έκθεση των επενδυτών σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης. Κι αυτό γιατί οι αγοραστές αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

Η απόδοση του 7ετούς βρισκόταν χθες στο 1,54%, έναντι 4% τον περασμένο Νοέμβριο.  Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι τόσο στο ποσό που θα αντληθεί ή στο επιτόκιο της έκδοσης, όσο στην ποιότητα των επενδυτών που θα τοποθετηθούν. Στόχος είναι να δοθεί σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό ελπίζεται να επιδράσει θετικά και στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κατά πάσα πιθανότητα, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα. Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι εξής τράπεζες:  Barclays, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, BofA Merrill Lynch και Societe Generale. Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι «οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις