Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Τα διλήμματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Τα διλήμματα

Εκλογές 2019: Η στρατηγική του Μητσοτάκη είχε ως βασικούς άξονες την μετριοπάθεια, την ορθολογική παρουσίαση του προγράμματος και την αποφυγή οποιασδήποτε παροχής που θα είχε λαϊκιστικό χαρακτήρα.

Εκλογές 2019: Παρά τον αέρα των δημοσκοπήσεων που του δίνουν μια ευρεία νίκη στις βουλευτικές, εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στην ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου. Και το μοτίβο που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και τα διλήμματα που έχει θέσει στον ελληνικό λαό αποσκοπούν σε δύο στόχους.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Ο πρώτος είναι να οδηγήσουν τους πολίτες στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ο δεύτερος να επιλέξουν την ΝΔ, ώστε εκείνη να είναι αυτοδύναμη και να μπορεί απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Το μοτίβο, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο και αυτό εκλήθησαν να ακολουθήσουν και τα γαλάζια στελέχη και είναι η ταπεινότητα και το «μότο» ότι το παιχνίδι γίνεται από την αρχή και δεν πρόκειται απλά για το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που ξεκίνησε στις ευρωεκλογές. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεδιπλώθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε ως βασικούς άξονες την μετριοπάθεια, την ορθολογική παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος και την αποφυγή οποιασδήποτε παροχής που θα είχε λαϊκιστικό και προεκλογικό χαρακτήρα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ δεν ακολούθησαν τον διχαστικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα που ως κύριο στόχο είχε την αύξηση της πόλωσης. Και φτάνουμε με αυτόν τον τρόπο στο βασικό διακύβευμα των εκλογών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον ελληνικό λαό πολύ νωρίς και στο βασικό δίλημμα το οποίο καλείται να απαντήσει ο κάθε ψηφοφόρος. Το δίλημμα, το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την σταθερότητα απέναντι στον λαϊκισμό και την ισχυρή κυβέρνηση απέναντι στην διάλυση του κράτους και των θεσμών, που έχει επέλθει στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να απαντήσουν οι πολίτες μέσω της ψήφου τους στα διλήμματα αυτά οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους συγκεκριμένες παραμέτρους.

Παράμετρος πρώτη είναι η οικονομία. Οι ψηφοφόροι καλούνται από την ΝΔ να συγκρίνουν την τωρινή οικονομική τους κατάσταση με αυτήν που είχαν το 2014 αφενός και αφετέρου να συγκρίνουν την οικονομική τους κατάσταση με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές, λένε τα γαλάζια στελέχη, είναι αισθητές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οραματιστεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πολιτική των επιδομάτων, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την διόγκωση του κράτους μέσω προσλήψεων και της ιδεοληπτικής αντίληψης απέναντι στις επενδύσεις και την δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας των πολιτών, αφού θα δουν τις μειώσεις αυτές άμεσα και επομένως θα αποκτήσουν «οικονομικές ανάσες».

Ακόμη μια παράμετρος είναι η ασφάλεια του πολίτη. Και σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ καλεί τους πολίτες να συγκρίνει την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στα κέντρα των αστικών περιοχών με αυτήν που υπήρχε πριν τέσσερα χρόνια.

Καλούν τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν τις ομάδες που κινούνται στα όρια της παρανομίας να συνεχίσουν την δράση τους, αν θέλουν τα Εξάρχεια να αποτελούν απαγορευμένη ζώνη, εάν θέλουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν άντρο διακίνησης ναρκωτικών και χώρους εκκόλαψης παράνομων δραστηριοτήτων. Απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα η ΝΔ προτάσσει το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Μηδενική ανοχή σε κάθε φαινόμενο βίας από όπου και αν προέρχεται και έμπρακτη προστασία του πολίτη σε συνδυασμό με ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης.

Παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για την απόφαση των πολιτών είναι και η αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Η στάση της ΝΔ ιδιαίτερα στην ονομασία των Σκοπίων ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και μάλιστα αυτή η στάση οδήγησε και τους πολίτες στο να γυρίσουν την πλάτη στο ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην αποστροφή απέναντι σε κάθε ακραία φωνή που έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Αναφορικά με την Τουρκία και τις βλέψεις στο Αιγαίο, η ΝΔ αντιπαραθέτει στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (μην είμαστε μοναχοφαγάδες, η Τουρκία έχει τεράστια ακτογραμμή και δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα) τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, στις οποίες παραμένει απαρέγκλιτα προσηλωμένη.

Και τελευταία παράμετρος είναι ο πολιτικός λόγος που έχει αρθρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με αυτόν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εκφράσεις «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», «εμείς είμαστε με τους πολλούς και οι άλλοι με τις ελίτ», «προδότες και φασίστες όσοι διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών» δημιούργησαν ένα περιβάλλον πόλωσης και διχασμού του ελληνικού λαού. Αντίθετα, η ΝΔ δεν ακολούθησε αυτήν την διαδρομή και επέλεξε την φωνή της λογικής και των επιχειρημάτων χωρίς λαϊκισμούς, τσιτάτα και ανοίκειες επιθέσεις προς τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συνυπολογίζοντας αυτές τις παραμέτρους, αλλά και όποια άλλη ο κάθε ψηφοφόρος επιλέξει, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι την Κυριακή ψηφίζουμε για το μέλλον μας και την ζωή την δική μας και των παιδιών μας. Η απόφαση βαραίνει προσωπικά τον καθένα, όπως και η επιλογή που θα κάνει στην κάλπη. Τώρα τα λόγια σταματούν και μιλά ο ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του θα είναι απόλυτα σεβαστή από όλους.

Από την έντυπη έκδοση της Alpha FreePress 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις