Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Ελλάδα: Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα όπως στη Σμύρνη, λέει ο Μπαχτσελί
"Η ΚΟΥΤΣΗ ΠΑΠΙΑ"

Τουρκία – Ελλάδα: Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα όπως στη Σμύρνη, λέει ο Μπαχτσελί

Τουρκία - Ελλάδα: Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά Αθήνας και Λευκωσίας, ήταν σειρά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τουρκία – Ελλάδα: Να ρίξει τους Έλληνες ξανά στη θάλασσα όπως στην Σμύρνη το 1922 απειλεί ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του δήλωσε: «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ο Τσίπρας, με θράσος δήλωσε πως θα έχουμε τίμημα αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις. Η κουτσή πάπια ο Τσίπρας είπε πως θα μας εμποδίσουν», τόνισε ο κ. Μπαχτσελί.

«H Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως δεν έχει γεννηθεί ο πειρατής που να μπορεί να μας εμποδίσει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. O Tσίπρας πρέπει να σταματήσει να προκαλεί και να ασχοληθεί με την ιστορία. Πρέπει να πάρει μάθημα από τους παππούδες του που έπεσαν στη θάλασσα στη Σμύρνη. Αν δεν το κάνει τότε από τώρα πρέπει να είναι έτοιμος να τσακιστεί, να βυθιστεί στη θάλασσα». Κλείνοντας ο Τούρκος πολιτικός επεσήμανε: «Προκαλώ! Ο Τσίπρας να βγει μπροστά μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να δει το τι θα πάθει».

Ανταλλαγή δηλώσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος παρενέβη την Τρίτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θέλοντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προ ημερών υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα «να μην τολμήσει να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο». Όπως είπε «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’».

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Τσίπρας σε Ερντογάν: Θα υπάρξει τίμημα

«Παίρνοντας τη σκυτάλη», o Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν, διαμηνύοντας πως όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει σοβαρό τίμημα. Παράλληλα, υπογράμμισε την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος για εκείνον, τονίζοντας ότι ο ίδιος «δεν λέει κάποια  πράγματα», αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης, «δεν μιλά μόνος του» -όπως υποστήριξε ο Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της ΕΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας, τόνισε, και κάλεσε «αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

Ελλάδα – Τουρκία: Αντίδραση Κουμουτσάκου στις προκλήσεις

Η ένταση θα παραμείνει γιατί η Τουρκία έχει αυτο-εγκλωβιστεί σε αυτή την πολιτική» εκτίμησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7, είπε ότι η Άγκυρα έχει αυτο-απομονωθεί στα ενεργειακά, καθώς δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου αλλά και τους «κανόνες του παιχνιδιού». Καταλόγισε, επίσης, διπλωματικό bullying στη γειτονική χώρα και μίλησε για δεινή πολιτική ήττα του Ερντογάν που έχασε το δήμο της Κωνσταντινούπολης. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα της ΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά μένει να φανεί αν την κατάλληλη στιγμή θα μετατραπούν σε αποφάσεις αντιμέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, είναι κρίσιμο να φανεί εάν ο Ερντογάν περάσει το «κατώφλι της λογικής» και μεταφέρει την ένταση στο Καστελόριζο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις