Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Ελλάδα: “Ο Τσίπρας να αφήσει τα κούφια και να σέβεται” – Νέα NAVTEX εντός κυπριακής ΑΟΖ
"ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ"

Τουρκία – Ελλάδα: “Ο Τσίπρας να αφήσει τα κούφια και να σέβεται” – Νέα NAVTEX εντός κυπριακής ΑΟΖ

Τουρκία - Ελλάδα: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αθήνας και κλιμακώνει για μία ακόμα φορά με νέες προκλήσεις.

Τουρκία – Ελλάδα: Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με την Αθήνα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να σέβεται περισσότερο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο «Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν» και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα από την Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας δήλωσε «ότι Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να “βάλουν χέρι” στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς».

«Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει». είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ. Επαναλαμβάνοντας, τέλος, τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τα δικαιώματά της και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτά σε καμία περίπτωση». Ο Ομέρ Τσελίκ έθεσε επίσης θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στη δυτική Θράκη «δεν συμβαδίζουν με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΕΕ να προειδοποιήσει την Ελλάδα

«Η Ελλάδα παραβιάζει ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Το διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, έχει στόχο την εθνικοποίηση των τουρκικών θρησκευτικών ιδρυμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάταγμα γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία της εθνικοποίησης, ο διορισμός των ιερωμένων στα τζαμιά, ο θεσμός και η λειτουργία των μουφτειών, καθώς και άλλα δικαιώματα της μειονότητας να υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά μία τέτοια απόφαση από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε αντιδράσει σε αυτό, αλλά και η ΕΕ πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, τον πραγματικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στάνταρτς, αλλά και η ίδια η Ελλάδα να σταματήσει αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε.

Τουρκία ΑΟΖ: Νέα NAVTEX εντός ΑΟΖ Κύπρου, με πραγματικά πυρά

Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, δεσμεύοντας οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε η Τουρκία. Η νέα «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX) που εξέδωσε η Αγκυρα, αφορά σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

ΝΑVTEX 725/19
TURNHOS N/W : 0725/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE,
02 JUL 19 FROM 0700Z TO 0900Z
05 JUL 19 FROM 1100Z TO 1400Z
07 JUL 19 FROM 0600Z TO 0900Z
10 JUL 19 FROM 1300Z TO 1500Z
12 JUL 19 FROM 1000Z TO 1200Z
15 JUL 19 FROM 1400Z TO 1600Z
17 JUL 19 FROM 0600Z TO 0800Z
IN AREA BOUNDED BY;
34 07.00 N – 033 16.30 E
34 07.00 N – 033 32.00 E
33 34.00 N – 033 32.00 E

Τσίπρας: «Αν δεν σταματήσετε τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα»

Και αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά την νέα αυστηρή προειδοποίηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Κύπρο προειδοποίησε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις θα υπάρξει τίμημα. «Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα» είπε ο Α. Τσίπρας μιλώντας στην ΕΛΔΥΚ για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Τσίπρας γαι Ερντογάν στο Star: Την Ελλάδα δεν την απειλεί κανείς

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο STAR ρωτήθηκε φυσικά και για τα ελληνοτουρκικά και ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: «Την Ελλάδα δεν την απειλεί κανείς! Τελεία και παύλα»! Και συνέχισε: «Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό».

«Σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η Τουρκία σήμερα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και αυτές οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένδειξη ισχύος. Είναι ένδειξη της αδυναμίας της. Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά. Η ήττα του στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του μεγάλη ήττα μετά από 15 χρόνια, ήταν το πρώτο πολιτικό πλήγμα. Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.

Δείτε μετά το 33ο λεπτό:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις