Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χριστόφιας: Με Μητροπάνο το “αντίο” του γιου του – Μηνύματα Τσίπρα, Μητσοτάκη
ΚΟΣΜΟΣ

Χριστόφιας: Με Μητροπάνο το “αντίο” του γιου του – Μηνύματα Τσίπρα, Μητσοτάκη

Χριστόφιας: Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλεύονταν από το Μάιο στο νοσοκομείο με έντονο πόνο, δύσπνοια και άγχος και ήταν σε καταστολή με διαρκή μηχανική υποστήριξη.

Χριστόφιας: Ο γιος του Δημήτρη Χριστόφια, Χρήστος, είπε το δικό του «αντίο» στον πατέρα του με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ο Χρήστος Χριστόφιας αποχαιρέτησε τον πατέρα του με στίχους από το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου, «Ρόζα», που θα του τον θυμίζουν για πάντα. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε: «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται σιωπή… Αυτοί οι στίχοι θα σε θυμίζουν… και τώρα και πάντα!». Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, το απόγευμα της Παρασκευής. Τον τελευταίο καιρό νοσηλεύονταν από το Μάιο στο νοσοκομείο με έντονο πόνο, δύσπνοια και άγχος και ήταν σε καταστολή με διαρκή μηχανική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ. Η κατάστασή του τελευταία ωστόσο είχε επιδεινωθεί και οι θεράποντες ιατροί του χαρακτήριζαν την κατάστασή του ως «μη αναστρέψιμη». Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο δρ. Μιχάλης Μηνά, ιατρός του Δημήτρη Χριστόφια, κατά τις τελευταίες εξετάσεις «επιβεβαιώθηκε η μη αναστρεψιμότητα των ινωτικών βλαβών στον πνεύμονα, χωρίς δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης».

Τσίπρας: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Δημήτρη Χριστόφια

Μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Χριστόφια ο Αλέξης Τσίπρας. «Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του Κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», συμπλήρωσε στο μήνυμά του για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο Αλέξης Τσίπρας.

Χριστόφιας: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ήταν καθοριστική στη νεότερη ιστορία της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter. «Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε αρμονικά με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπηρέτησε τις ελληνοκυπριακές σχέσεις. Στην οικογένειά του και το ΑΚΕΛ τα θερμά μου συλλυπητήρια», κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το «αντίο» Δραγασάκη – Παππά στον Δημήτρη Χριστόφια

Τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχαιρέτησαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς. Οι αγώνες του Δημήτρη Χριστόφια, αποτελούν πυξίδα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του Κυπριακού λαού, αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου και της Αριστεράς. Ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγωνίστηκε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα του κυπριακού λαού. Συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ και την οικογένειά του», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς τόνισε «Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν άξιος ηγέτης. Μας έδειξε ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση, να κάνει συμμαχίες και να βάζει τα χέρια της στη φωτιά για να λύνει τα προβλήματα του λαού. Θα τον θυμόμαστε πάντα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού

Την θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ και πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας από τα νεανικά του χρόνια πρωταγωνίστησε στους αγώνες του Κυπριακού λαού για ειρήνη, συναδέλφωση και ισότητα της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου.»

“Οι αγώνες του, μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος της Κύπρου, αποτελούν πυξίδα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του Κυπριακού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του, του συντρόφους του στο ΑΚΕΛ και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστόφιας: Συγκλονίζει ο προσωπικός γιατρός του

Μέχρι και επτά φορές πλησίασε στον θάνατο και με τη μαχητικότητά του, την επιμονή του και τη βοήθεια των γιατρών είχε καταφέρει να επιβιώσει, ανέφερε ο προσωπικός γιατρός του Δημήτρη Χριστόφια, Μιχάλης Μηνά. Μιλώντας στο sigmalive, ο κ. Μηνά ανέφερε ότι παρακολουθούσε τον Δημήτρη Χριστόφια τα τελευταία 37 χρόνια. «Δυστυχώς, είχε πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια τα οποία ευτυχώς καταφέρναμε να τα προσπεράσουμε, όπως ήταν τα εμφράγματα, η μεταμόσχευση νεφρού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά η τελευταία ασθένεια που ανακαλύψαμε πριν δύο περίπου χρόνια, η πνευμονική ίνωση, ήταν αυτή που τον οδήγησε, δυστυχώς, στο θάνατο» συμπλήρωσε. Ήταν απλός άνθρωπος, παρόλο που είχε ανεβεί μέχρι το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, πολύ προσιτός και χαμογελαστός, σημείωσε ο κ. Μηνά.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Μηνά:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις