Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι στέλνουν και δεύτερο γεωτρύπανο – Κάνουν και τελετή
ΜΕ... ΤΕΛΕΤΗ

Τουρκία – Κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι στέλνουν και δεύτερο γεωτρύπανο – Κάνουν και τελετή

Τουρκία - Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκική φιέστα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκία – Κυπριακή ΑΟΖ: Αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πραγματοποιεί τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ», του δεύτερου γεωτρύπανο που στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος. «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται πως σήμερα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με την NAVTEX, η άσκηση με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα της Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη θα θέσουν το θέμα επί τάπητος μετά τις απόπειρες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

https://twitter.com/cttslar/status/1141356633202839556?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1141356633202839556&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Ftoyrkia-stelnei-geotrypano-giaboyz-stin-kypriaki-aoz

Ο Πορθητής στην Πάφο;

Λίγες ημέρες δορυφορικές εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου. Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει τη δήλωση – «βόμβα» ότι οι γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι δορυφορικές εικόνες -που έχουν ληφθεί στις 16 Ιουνίου- δημοσιεύτηκαν στο Twitter από τον λογαριασμό Image Sat Intl, ο οποίος δίνει και συγκεκριμένες συντεταγμένες για το τουρκικό γεωτρύπανο. Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Είχε πλησιάσει μέχρι τα 80 χιλιόμετρα ο «Πορθητής»

Ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει εικόνες από τις ύποπτες κινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας και τον περασμένο μήνα. Σε εκείνες τις φωτογραφίες ο «Πορθητής» εμφανιζόταν να βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από ανοιχτά της Κύπρου. Όπως αναφέρει το SigmaLive, η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, δίχως ωστόσο να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Τη Δευτέρα, οι Τούρκοι απάντησαν με ένα μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στα αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου για κυρώσεις από την ΕΕ στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις